- Vědcům se podařilo vypěstovat umělé maso
- Masová koule obsahuje DNA vyhynulého mamuta
Mamut srstnatý, který vyhynul před tisíci lety, byl pro prehistorické lidi oblíbeným zdrojem potravy. Nyní vědci z australské společnosti Vow vrací mamutí maso znovu na jídelníček.
Nepřehlédněte: GPT-5 dosáhne vědomí člověka. Lidskému mozku se umělá inteligence vyrovná ještě letos
Laboratorně vypěstované maso
Umělé maso předpovídali autoři sci-fi a různé vědecké týmy zkoumali možnosti, jak maso efektivně pěstovat, aby se odstranil hlad ve světě. Velkovýroba masa přirozeným způsobem je totiž značně náročná a je spojena i s nemalou ekologickou zátěží.
Vegetariáni navíc poukazují na etický problém, kdy je produkce masa spojena se zabíjením skotu a drůbeže. Ochránci zvířat také kritizují podmínky, v jakých jsou zvířata odchovávána.
Změnit by vše mohl výzkum australských vědců, kteří nyní vypěstovali první masovou kouli z mamuta srstnatého. Tedy vypěstovali… Prehistorické „frankenfood“ vytvořila australská společnost Vow, která dlouhodobě kultivuje buňky z biopsií netradičních zvířat, aby vytvořila lepší a udržitelnější druhy masa.
K „oživení“ dávno mrtvého druhu vědci použili sekvenci DNA mamutího myoglobinu, svalové bílkoviny zodpovědné za chuť. Chybějící genové vazby pak doplnili DNA slona – nejbližšího žijícího příbuzného tohoto zvířete z doby ledové.
Vložení tohoto vzorce do ovčích kmenových buněk pak způsobilo, že se replikovaly a vypěstovaly 20 miliard buněk potřebných k syntéze masa.
Mamutí masovou kouli se bojí ochutnat
Navzdory tomu, jak složitě vše zní, Ernst Wolvetang z Australského institutu pro bioinženýrství a nanotechnologie na Queenslandské univerzitě řekl, že vytvoření hybridního proteinu bylo „směšně snadné a rychlé“ a bylo ho možné dosáhnout „během několika týdnů“. Masová koule byla po dobu několika dní vystavena ve vědeckém muzeu NEMO v Amsterdamu.
„Vybrali jsme si mamuta srstnatého, protože je symbolem ztráty diverzity a symbolem klimatických změn,“ řekl spoluzakladatel společnosti Vow Tim Noakesmith.
Bohužel nikdo neví, jak mamutí maso chutná. Vědci se zdráhají ho ochutnat, protože toto zvíře vyhynulo před 4 000 lety. „S touto bílkovinou jsme se nesetkali už tisíce let,“ řekl Wolvetang. „Takže netušíme, jak by náš imunitní systém reagoval, kdybychom ho snědli.“
Zdroj náhledové fotografie: se souhlasem Vow, zdroj: Interesting Engineering, NYPost