PC, počítač

Nejvýkonnější stolní počítač na světě stojí jako garsonka, ale Windows si musíte dokoupit

  • Sestava Titan A900 je určena pro nejnáročnější zákazníky.
  • Má dostatek výkonu pro zpracování aplikací hlubokého učení a AI.

Titan A900 vypadá na první pohled jako obyčejný stolní počítač, ale nenechte se mýlit. Ve skutečnosti jde o supervýkonnou pracovní stanici určenou pro aplikace hlubokého učení a umělé inteligence (AI), píše server TechRadar.


Nepřehlédněte: Cena je ještě nižší, než se čekalo. Xiaomi vyráží do boje s nejlevnějším 5G telefonem na světě


Nejvýkonnější stolní počítač na světě

V základu je stanice od společnosti Titan Computers postavena na duálním procesoru AMD EPYC Genoa 9124, což ve výchozí konfiguraci poskytuje celkem 64 výpočetních jader. Uživatelé, kteří potřebují ještě vyšší výpočetní výkon, však mohou sestavu nakonfigurovat čipy EPYC Genoa 9124, které disponují 256 fyzickými jádry.

Standardně se počítač dodává s 64 GB operační paměti (DDR5 ECC RAM), ale kdo chce, může si dopřát až 6 TB. V základu tvoří úložiště 1TB M.2 NVMe solid-state disk (SSD) a pevný disk Seagate Enterprise v kapacitě 4 GB. V případě potřeby lze pochopitelně celkovou kapacitu kdykoliv rozšířit, v nabídce je až 8TB SSD a pevný disk s 20 GB.

Pokud jde o grafickou kartu, výchozí konfigurace zahrnuje jednotku Nvidia Quadro T400, není však problém zvolit výkonnější model, a to dokonce i s vodním chlazením. Veškerý hardware je umístěn ve skříni Titan Chariot, která je vyrobená z eloxovaného hliníku a oceli a má relativně skromný formát mid-tower.

Titan A900
Zdroj: Titan Computers

Windows si musíte dokoupit

Vysoký výpočetní výkon vyžaduje vždy efektivní chlazení. Připraveny jsou proto procesorové chladiče od SilverStone a pět výkonných ventilátorů, které odvedou zbytkové teplo ven ze skříně.

Co se konektivity týče, k dispozici jsou dva porty RJ45 10GbE LAN, čtyři porty USB a jeden konektor USB 3.2 Gen2×2 Type-C. Bezdrátové připojení zajišťují technologie Wi-Fi 6E 802.11ax a Bluetooth 5.3.

Výchozí konfigurace Titan A900 vyjde na necelých 8 000 dolarů, ale pokud budete chtít nejvýkonnější procesory a pořádnou porci operační paměti, cena vzroste na neskutečných 120 000 dolarů, v přepočtu asi 2 760 000 korun. Paradoxní je, že v této ceně není zahrnut operační systém. Windows 11 Pro for Workstation si musí zákazníci zvlášť dokoupit.

Zdroj náhledové fotografie: Fifaliana-joy / Pixabay, zdroj: TechRadar

Total
0
Shares
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..