Elektromobil

Za 5 minut 300 kilometrů. Nová baterie může spasit elektromobily, překonává i Teslu

  • Vědci pracují na novém typu baterie pro elektromobily.
  • Nabije se v rekordním čase.

V rychle se rozvíjejícím světě elektromobilů se pravděpodobně schyluje k zásadní průlomu v oblasti baterií, píše server BGR. Tento zvrat přichází v rozhodující chvíli, protože odvětví elektrických aut se dnes nachází na rozcestí.


Nepřehlédněte: Čeká nás úchvatné vesmírné divadlo. Noční obloha nad Českem jasně zazáří, ale ne díky Měsíci


Elektromobily s rekordním dojezdem

Tchajwanská společnost ProLogium oznámila svůj nejnovější průlomový objev – baterii s anodou vyrobenou ze 100% křemíkového kompozitu. Pokud jde o to, jak působivá je, čísla mluví sama za sebe.

Výzkumníci vysvětlují, že se může pochlubit skvělou hustotou energie 321 Wh/kg. Pro srovnání, akumulátor s kapacitou 53 kWh použitý v elektromobilu Hyundai Ioniq 6 má hustotu pouhých 153 Wh/kg. Dokonce i pokročilé baterie použité ve vozech Tesla dosahují hodnoty pouze kolem 232,5 Wh/kg.

Nejde však jen o hustotu energie. Baterie společnosti ProLogium se může pochlubit i superrychlými dobíjecími časy. Zástupci tchajwanského brandu tvrdí, že baterie dokáže na jedno pětiminutové nabití nabídnout dojezd až 300 kilometrů. Za pouhých pět minut se nabije na 60 procent, za osm a půl minuty na nabíječce pak doplní až 80 procent kapacity.

Elektromobil
Zdroj: Vlad Tchompalov / Unsplash

Další plus? Velmi rychlé nabíjení

Ještě působivější je, že baterie využívá modulární konstrukci, která by měla usnadnit její opravu a dokonce i recyklaci, což je další velký problém, se kterým se akumulátory pro elektromobily v současnosti potýkají.

Společnost ProLogium samozřejmě není jediným hráčem na poli rychlonabíjecích baterií. Například baterie vyvinutá čínskou společností CATL nabízí hustotu až 500 Wh/kg a pouhých 10 minut v nabíječce přidá dojezd na 400 kilometrů – to představuje významný technologický úspěch.

Zdroj náhledové fotografie: user6702303 / Freepik, zdroj: BGR

Total
0
Shares
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..