Země

Vědci nahráli zvuk převrácení magnetického pole Země a vy si ho můžete poslechnout. Jak to dokázali?

  • Evropská kosmická agentura zveřejnila zvukovou simulaci převracení magnetického pole Země.
  • Proces geomagnetické exkurze zní jako pohyb obrovského tvora nebo mechanického stroje.

Na platformě YouTube byste našli mnoho výběrů nejhorších zvuků z vesmíru. Bizarní na tom je, že ve vesmíru je vakuum a v něm se zvuk nešíří. Nicméně vědci dovedou převést elektromagnetické vlny na zvuk. A výsledkem je místy skutečně děsivý poslech.


Nepřehlédněte: Cestovatel v čase? Černobílá fotografie z roku 1941 prý ukazuje chlapce, který drží v ruce iPad


Hororové zvuky z vesmíru

Před více než 40 tisíci lety došlo na Zemi k „geomagnetické exkurzi“, tedy převrácení magnetického pole, což vešlo v povědomí jako Laschampská událost. Vědci nyní na základě dat získaných z mise Swarm Evropské kosmické agentury (ESA) přenesli tuto dramatickou změnu do zvukové podoby.

Zaznamenané změny magnetických polí byly interpretovány pomocí přirozených zvuků, jako jsou praskání dřeva a nárazy kamenů. Výsledný zvukový zážitek je velmi neobvyklý a silný, což lidem pomáhá lépe pochopit, jak významná tato událost byla. Zvuková simulace převracení magnetického pole je k přehrání na YouTube kanále ESA.

Magnetické pole Země a jak funguje

Magnetické pole Země vzniká díky pohybu kapalných kovů v jádru naší planety. Dosahuje do vzdálenosti stovek tisíc kilometrů od povrchu a slouží jako ochrana před slunečními částicemi, které by mohly poškodit atmosféru.

Normálně magnetické pole vytváří uzavřené smyčky směřující z jižní na severní polokouli a poté zpět do nitra Země. Avšak čas od času dojde k převrácení polarity, což znamená, že by například dnes kompasy ukazovaly k jižnímu pólu namísto k severnímu.

Laschampská událost trvala přibližně 250 let a během této doby byla síla magnetického pole snížena na pouhých 5 % současné hodnoty. Tento oslabený stav trval přibližně 440 let. Během tohoto období pronikalo do atmosféry více kosmických paprsků, což vedlo k vytvoření izotopů, jako je beryllium-10.

Zvýšená hladina těchto izotopů, objevená v ledu a mořských sedimentech, naznačuje, že kosmické záření mohlo mít negativní dopady na klimatické podmínky. Někteří vědci spekulují, že tato událost mohla přispět k vyhynutí australské megafauny a k proměně způsobu života pravěkých lidí.

Zdroj náhledové fotografie: ColiN00B / Pixabay, zdroj: ESA, Science Alert

Total
0
Shares
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..