Diabetes

Vědci objevili svatý grál medicíny. Nový lék na cukrovku se aktivuje zcela sám

  • Nový přístup v léčbě diabetu 1. typu umožnil většině pacientů přestat užívat inzulín.
  • Metoda ReCET obnovuje citlivost buněk na inzulín a snižuje potřebu každodenní inzulínové terapie.
  • Studie na 14 pacientech prokázala její bezpečnost a účinnost, v plánu jsou další experimenty.

Pacienti s diabetem, tzv. cukrovkou, musí na denní bázi aplikovat inzulínové injekce, aby podpořili rozklad cukrů v krvi. Nový výzkum vědců z Univerzity v Amsterdamu objevil speciální léčbu, která může pomoci většině diabetiků.


Nepřehlédněte: Bez kapky krve? Samsung prý představí bezbolestnou revoluci pro diabetiky


Přelomová léčba cukrovky

Vědci dosáhli průlomu v léčbě diabetu 1. typu, který by mohl výrazně snížit nebo zcela eliminovat potřebu inzulínu pro většinu pacientů. V rámci studie byla kombinována metoda ReCET s lékem semaglutid, což vedlo k významnému zlepšení citlivosti těla na „vlastní“ inzulín. Tento inovativní přístup umožnil 86 % účastníků zcela přestat používat inzulín.

ReCET (recelerační katetrizační procedura) působí tak, že obnovuje schopnost buněk správně reagovat na inzulín, což je u lidí s diabetem 1. typu zásadním problémem. Semaglutid, který se běžně používá k regulaci hladiny cukru v krvi, pomáhá tělu lépe zvládat zvýšenou citlivost na inzulín, což vede k efektivnějšímu zvládání nemoci bez nutnosti denního píchání inzulínu.

Buňka, rakovina
Zdroj: qimono / Pixabay

Udržuje hladinu v rovnováze

Studie, do které bylo zapojeno 14 pacientů, se zaměřila na to, jaký vliv má kombinace této procedury s lékem na potřebu inzulínu. Výsledky ukázaly, že léčba byla účinná a bezpečná, bez významných vedlejších účinků. Vědci jsou optimističtí a plánují provedení rozsáhlejších studií, které by mohly potvrdit výsledky a nabídnout tento nový způsob léčby širší populaci.

„Tato zjištění jsou velmi povzbudivá a naznačují, že ReCET je bezpečný a proveditelný postup, který v kombinaci se semaglutidem může účinně eliminovat potřebu léčby inzulínem,“ uvedla vedoucí studie, doktorka Celine Buschová.

Tento objev by mohl výrazně zlepšit kvalitu života mnoha lidí trpících diabetem, kteří by se mohli vyhnout každodenním injekcím inzulínu. Pokud další studie přinesou podobně pozitivní výsledky, mohl by tento způsob léčby znamenat revoluci v přístupu k diabetu a umožnit větší kontrolu nad nemocí bez nutnosti neustálého sledování a podávání inzulínu.

Zdroj náhledové fotografie: TesaPhotography / Pixabay, zdroj: SciTechDaily, ZME Science

Total
0
Shares
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..