Meteor

Čeká nás úchvatné vesmírné divadlo. Noční obloha nad Českem jasně zazáří, ale ne díky Měsíci

  • Noční obloha si pro nás přichystala další pozoruhodnou show.
  • Právě vrcholí známý meteorický roj Orionidy.

V nadcházejících hodinách dosáhne maxima své každoroční aktivity podzimní meteorický roj Orionidy. Rychlé meteory vylétají zdánlivě ze souhvězdí Orionu, které je dobře pozorovatelné. Za hodinu se na obloze mohou vyskytnout až desítky meteorů.


Nepřehlédněte: 6G v Číně dosahuje nepředstavitelné úrovně. Je 9000krát rychlejší než 5G, za sekundu stáhne 20 filmů


Halleyova kometa metá po Zemi meteory

Jedna z nejznámějších komet při svých návštěvách sluneční soustavy zanechává dostatek částeček, které nám dvakrát v roce umožní sledovat meteorický roj.

Říjnový roj Orionidy je jakýmsi pozdravem od slavné Halleyovy komety, neboť jej v naší atmosféře způsobují zanikající částečky kdysi uvolněné z této legendární komety. Ta se k Slunci vrací přibližně každých 76 let.

První zmínky o roji Orionid pocházejí z roku 1839, obvykle lze meteory sledovat mezi 2. říjnem a 7. listopadem. Vrchol neboli období, kdy jich je na obloze nejvíc, zpravidla spadá na období kolem 21. října. Nástup i ústup je však vzhledem k maximu velice pozvolný, takže nelze očekávat nějaký výrazný úbytek pozorování meteorů ani v následujících dnech.

Nadšenci do vesmírných úkazů by měli v noci z pondělí na úterý kolem půlnoci sledovat noční oblohu. Nutné je pozorovat průlety meteorů dál od velkých měst, kde se tolik neprojevuje světelné znečištění. Dalekohled není třeba, meteory jsou k vidění obvykle pouhým okem. Klíčové je vzhlížet k nebi z místa s co možná nejmenším světelným znečištěním.

Nebe, hvězdy
Zdroj: Marcus Woodbridge / Unsplash

Noční obloha nad Českem září

Podle astronomů bychom letos mohli vidět přibližně 20 meteorů za hodinu, nelze ale vyloučit vyšší frekvenci průletů. Rychlost meteorů při průletu atmosférou dosahuje 66 km/s, což z nich dělá jedny z nejrychlejších na obloze. Stejně jako ostatní rychlé roje zanechávají i Orionidy v atmosféře světelné stopy až několik minut po průletu.

A kde padající hvězdy hledat? Orionidy, jak už jejich název napovídá, jsou k viděné v oblasti souhvězdí Orionu. Meteory vycházejí z nejsevernějšího bodu Orionu, poblíž ruky vztyčeného ramene, jehož rameno představuje jasná hvězda Betelgeuze.

Zdroj náhledové fotografie: BlueSkyDiver / Pixabay, zdroj: IFLScience

Total
0
Shares
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..