Boeing X-37B

Hozená rukavice Číně a Rusku: Konspiračními teoriemi opředený americký raketoplán X-37B provede manévr, který nemá obdoby

  • Supertajný raketoplán X-37B je od roku 2023 ve vesmíru.
  • Spojené státy stále nevysvětlily, co na oběžné dráze Země dělá ani to, co má na palubě.

O raketoplánu amerického letectva X-37B se toho moc neví. Účel i úkoly, které ve vesmíru přístroje tohoto bezpilotního stroje zkoumají, jsou již tradičně tajné. Ve vzácném prohlášení však nyní úředníci USAF prozradili, že plavidlo provede řadu aerodynamických brzdících manévrů, což je technika, která využívá odporu atmosféry ke snížení rychlosti kosmické lodi při minimální spotřebě paliva. Nutno zdůraznit, že Američané s pokusí o něco, co se žádnému jinému státu nepodařilo.


Nepřehlédněte: 6G v Číně dosahuje nepředstavitelné úrovně. Je 9000krát rychlejší než 5G, za sekundu stáhne 20 filmů


Tajemný vojenský raketoplán X-37B

„Po změně oběžné dráhy ‚bezpečně zlikviduje‘ některé komponenty na oběžné dráze Země. Jakmile bude likvidace provedena, raketoplán opustí oběžnou dráhu a provede bezpečný návrat,“ uvedl v prohlášení úřad pro rychlé nasazení RCO amerického letectva USAF.

„Tato nová a efektivní série manévrů dokazuje odhodlání vesmírných sil dosáhnout průlomových inovací při plnění úkolů národní bezpečnosti ve vesmíru,“ doplnil ministr letectva USA Frank Kendall.

Supertajný raketoplán X-37B se vydal na svou sedmou misi v prosinci 2023 po startu z Kennedyho vesmírného střediska NASA na Floridě s pomocí rakety Falcon Heavy společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska.

Zatím není známo, kdy provede bezpečný návrat, ačkoli je známo, že je koncipován pro dlouhé mise. Během předchozí mise plnil ve vesmíru úkoly neuvěřitelných 908 dní.

NASA X-37B
Utajované vesmírné plavidlo X-37B | foto: NASA

Mise je tajná

Raketoplán X-37B, vyrobený společností Boeing, je oproti strojům programu Space Shuttle, jejichž cesty do vesmíru NASA ukončila v roce 2011, dlouhý pouhých devět metrů s rozpětím křídel 4,5 metru. Podle expertů je schopen operovat na nízké oběžné dráze ve výšce 240 až 800 kilometrů nad Zemí rychlostí přibližně 28 200 kilometrů za hodinu.

Do provozu byl X-37B nasazen v roce 2010. O tom, co ve vesmíru provádí, se dlouhodobě vědou dohady. Nejpravděpodobnější je, že testuje novou elektroniku a vysokoteplotní konstrukce v dlouhotrvajících vesmírných podmínkách, dále také pokročilou navigaci a řízení, lehké elektromechanické letové systémy či pokročilé pohonné systémy. Přesné podrobnosti o úkolech raketoplánu však nadále zůstávají tajné.

Zdroj náhledové fotografie: NASA, zdroj: FuturismSpaceNews, IFLScience, Spaceforce.mil, AF.mil

Total
0
Shares
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..