Slunce

Je to oficiální, přiznala NASA. Slunce je na tom nejhůř za poslední 11 let

  • Slunce dosáhlo svého jedenáctiletého maxima.
  • Lze očekávat změny kosmického počasí a erupce.
  • Na Zemi to možná ohrozí naše mobilní sítě.

NASA, Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) a mezinárodní panel pro předpověď slunečních cyklů oficiálně oznámily, že „sluneční maximum“ je nyní v plném proudu. Průběžná regenerace naší nejbližší hvězdy se tak dostala na svůj konec a může docházet k častějším nekontrolovatelným jevům.


Nepřehlédněte: Takto by mohl vypadat osud Země. Přežije modrá planeta zánik Slunce?


Slunce na maximu

Slunce právě dosahuje vrcholu svého jedenáctiletého cyklu, což je období, kdy se na jeho povrchu objevuje velké množství slunečních skvrn, erupcí a koronálních výronů hmoty. Tyto jevy budou pokračovat v nadcházejících měsících, což znamená, že Slunce zůstane velmi aktivní.

Během tohoto bouřlivého období dojde také k výměně magnetických pólů Slunce, což signalizuje, že jeho aktivita začne pomalu ustávat a blížit se ke „slunečnímu minimu“. Kdy přesně tento přechod nastane, však nelze předpovědět, dokud sluneční maximum neskončí.

Podle meteorologa Elsayeda Talaata z NOAA neznamená toto oznámení, že jsme právě teď svědky vrcholu aktivity Slunce. I když se nacházíme v období maxima, nelze přesně určit, kdy bude aktivita nejsilnější. To může trvat měsíce nebo dokonce roky, než zjistíme, kdy ke skutečnému vrcholu dojde.

Erupce, Slunce
Výron koronální hmoty na Slunci | foto: NASA/SDO

Možná geomagnetická bouře

V praxi to může znamenat, že v okolí Slunce bude výrazně jiné klima. Změna kosmického počasí může ohrozit radiové signály, mobilní sítě a GPS. V extrémních případech může nastat také geomagnetická bouře, tedy úplný blackout. Na druhou stranu, zvýší se viditelnost polárních září i tam, kde obvykle nebývají.

Slunce sice hraje v našich životech klíčovou roli, ale to neznamená, že je stálé. Slunce prochází změnami, z nichž jednou je právě cyklus aktivity trvající přibližně 11 let. Přesná délka těchto cyklů a jejich síla však zůstávají pro vědce záhadou.

Zdroj náhledové fotografie: ipicgr / Pixabay, zdroj: Science Alert, NASA

Total
0
Shares
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..