5.5G, 6G

6G v Číně dosahuje nepředstavitelné úrovně. Je 9000krát rychlejší než 5G, za sekundu stáhne 20 filmů

  • Čína 6G už testuje, dokonce se stihla pochlubit.
  • V Česku jsme zatím rádi za 5G, vadí to?

Zatímco v Česku si většina z nás užívá naplno vysokorychlostního 5G, jinde už jsou o pořádný kus dál. Ano, myslíme tím Čínu. Tamní experti hlásí, že úspěšně otestovali ultrarychlý bezdrátový internet s rychlostí stahování dat až 938 gigabitů za sekundu (Gb/s). To je hodnota, která více než 9000krát překonává průměr současného standardu 5G.


Nepřehlédněte: Země se blíží k supermasivní černé díře ve středu Mléčné dráhy vysokou rychlostí 26 000 km/h


Až 20 filmů za sekundu

Před několika lety jsme vás informovali, že Čína udělala v rámci testování internetu nové generace takový hokus-pokus a dokonce se s tím pochlubila i na Twitteru. Tehdy v areálu zimních olympijských her v Pekingu zřídila experimentální bezdrátový systém, který byl schopný streamovat současně více než 10 000 živých přenosů.

Nyní asijští výzkumníci hlásí další působivý úspěch, když se jim podařilo přenášet data bezdrátově rychlostí 938 gigabitů za sekundu. Tato rychlost umožňuje každou sekundu stáhnout více než 20 filmů průměrné délky (90 minut).

Pro zvýšení přenosových rychlostí využil Zhixin Liu se svým týmem z University College London mnohem širší frekvenční spektrum než dosud. Experti pracovali v rozsahu od 5 do 150 gigahertzů, přičemž využívali rádiové vlny i milimetrové vlny, které se svými vlastnostmi velmi blíží viditelnému světlu. Úspěšný experiment prokázal potenciál, jakých přenosových rychlostí může 6G technologie v budoucnu dosahovat.

Vysoké přenosové rychlosti bylo dosaženo použitím formátu OFDM, který umožňuje, aby vysokofrekvenční signály v pásmu milimetrových vln, včetně pásma W (75-110 GHz) a pásma D (110-150 GHz), byly generovány smícháním opticky modulovaných signálů s frekvenčně uzamčenými lasery.

„Jedná se o nejvyšší zaznamenanou rychlost pro multiplexní data, ale jednotlivé signály byly přenášeny ještě rychleji a přesáhly jeden terabit za sekundu,“ vysvětlují vědci.

5.5G, 6G
Zdroj | Alex Rybin / Unsplash

Podle Liua se rozdělení signálů v širokých frekvenčních pásmech podobá přeměně „úzké, přetížené silnice“ současných sítí 5G na „desetiproudou superdálnici“. „Podobně jako v dopravě jsou širší silnice nezbytné k tomu, aby se na ně vešlo více vozidel.“

Liuův tým v současné době jedná s výrobci chytrých telefonů a poskytovateli mobilních sítí. Vědec je optimistický a věří, že práce jeho týmu bude základem budoucí technologie 6G, i když si dobře uvědomuje, že ve hře jsou i další konkurenční přístupy, které využívají např. terahertzové (THz) pásmo.

Podle dřívější zprávy analytické společnosti Cyber Creative Institute je Čína lídrem ve vývoji technologie 6G. Vlastní až 40,3 procenta všech patentů, které s 6G souvisejí, a velká část z nich patří společnosti Huawei. Na druhém místě jsou Spojené státy (35,2 %) a na třetím Japonsko (9,9 %). Následuje Evropa (8,9 %) a Jižní Korea (4,2 %).

Revoluce jménem 6G?

  • 6G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem 5G. Podle odborníků 6G povede k řadě nových možností, jako například:
  • Virtuální realita a rozšířená realita budou k nerozeznání od skutečnosti.
  • Holografická komunikace umožní lidem vzájemně komunikovat, jako by se nacházeli ve stejné místnosti.
  • Samořiditelná auta budou komunikovat mezi sebou a s okolní infrastrukturou.
  • Chytrá města budou schopna shromažďovat a analyzovat data v reálném čase, aby zlepšila plynulost dopravy a veřejnou bezpečnost.

Zdroj náhledové fotografie: onkelglocke / Pixabay, zdroj: Interesting Engineering

Total
0
Shares
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..