Překvapený muž, telefon

TIP: Takto na telefonu s Androidem aktivujete ochranu proti škodlivým aplikacím. Udělejte to hned, má to smysl

  • Nebezpečné aplikace znovu pronikly do Obchodu Play.
  • Bezpečnostní společnost Zscaler bije na poplach.
  • Poradíme, jak se útočníkům bránit.

Odborníci z bezpečnostní firmy Zscaler varují, že do oficiálního obchodu Play společnosti Google stále pronikají nebezpečné aplikace, které cílí na uživatele chytrých telefonů s operačním systémem Android. Experti tvrdí, že za posledních 12 měsíců si lidé stáhli a nainstalovali do svých smartphonů více než 8 milionů aplikací obsahujících malware.


Nepřehlédněte: Google vyrobil nejšílenější klávesnici na světě. Když si k ní sednete, může na ní psát pět lidí


Oficiální obchod pro Android je pod útokem podvodníků

Android je celosvětově nejrozšířenější mobilní operační systém. Už z podstaty je tudíž jasně, že je poměrně častým terčem nejrůznějších útoků. I proto se v dlouhodobém hledáčku hackerů ocitá oficiální obchod Google Play.

To potvrzuje ostatně i nová studie odborníků společnosti Zscaler, ve které se uvádí, že obchod Google Play zaznamenal za poslední rok neuvěřitelný 111% nárůst spywaru, který, jak název napovídá, nabízí podvodníkům možnost potají sledovat, co na svém telefonu děláte.

Pokud tato informace není dostatečně znepokojující, došlo také k 29% nárůstu bankovního malwaru. Mezi nejnebezpečnější malware patří Anatsa, který používá nástroj keylogger, díky kterému ví, jaké údaje kam zapisujete na klávesnici a může se vám tak dostat i do důležitého mobilního bankovnictví. Doposud tento vir útočil na více než 650 finančních institucí po celém světě.

„Kyberzločinci se stále častěji zaměřují na starší exponovaná aktiva, která často fungují jako předmostí k prostředí IoT & OT, což vede k únikům dat a útokům ransomwaru,“ vysvětluje ředitel zabezpečení ve společnosti Zscaler Deepen Desai.

„K tomuto seznamu se přidává mobilní malware a vishingové útoky řízené umělou inteligencí, takže je pro správce CISO a CIO zásadní, aby upřednostnili řešení s nulovou důvěryhodností založené na umělé inteligenci, které odstaví útoky všeho druhu a zajistí před nimi ochranu.“

Google přikládá pod kotel
Obchod Google Play | foto: Mika Baumeister / Unsplash

Jak na svém telefonu aktivujete ochranu?

Jedná se o znepokojivé statistiky, které jsou dobrou připomínkou toho, abyste byli vždy opatrní, než si do telefonu něco nainstalujete. Google se i nadále snaží zabránit nahrávání škodlivých aplikací do svého Obchodu Play, ale při takovém množství dostupného softwaru je nevyhnutelné, že některé infikované aplikace proklouznou bezpečnostním sítem.

Naštěstí existuje několik jednoduchých tipů, jak se nestát terčem podvodu, včetně kontroly recenzí a ujištění se, že vývojář má dobré hodnocení. Uživatelé by měli upřednostňovat především aplikace s vysokým hodnocením a delší historií.  Bezpečnost zvyšuje také využití některého z mobilních bezpečnostních programů, které detekují podezřelé dění v telefonu.

Dalším užitečným tipem je ujistit se, že máte v chytrém telefonu aktivní službu Google Play Protect, která automaticky skenuje nově nahrané aplikace a blokuje ty, ve kterých najde škodlivý kód.

V aplikaci Obchod Play je potřeba kliknout na svou ikonu v pravém horním rohu, dále zvolit položku „Play Protect“ a klepnout na symbol ozubeného kola v pravém horním rohu. Zde zapněte přepínač „Kontrolovat aplikace pomocí Play Protect“ a „Lepší zjišťování škodlivých aplikací“.

Zdroj náhledové fotografie: Freepik / Freepik, zdroj: Mirror, Zscaler, vlastní

Total
0
Shares
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..