Euclid, NASA

Z této fotky vám spadne čelist. Sonda Euclid navždy změnila dosavadní pohled lidstva na vesmír

  • Nejhlubší pohled do vesmíru.
  • Teleskop Euclid ukázal fotku dosud nespatřeného.

Evropská kosmická agentura (ESA) ukázala další astronomický snímek vzdáleného vesmíru od svého „detektiva temného kosmu“, sondy Euclid. Ta je od loňského roku na misi, která má pomoci lidstvu pochopit jednu z největších záhad – temnou hmotu a temnou energii.


Nepřehlédněte: Jestli je někde ve vesmíru život, bude to na Europě, říká Elon Musk. Startuje historická mise NASA, která může přepsat učebnice


Euclid pokračuje ve zkoumaní nejzáhadnějších kosmických jevů

Sonda Euclid, pojmenovaná podle známého antického matematika Euklida, která má za úkol zmapovat vesmír a sesbírat data potřebná k možnému pochopení temné hmoty a temné energie, poslala vědcům „první stránku“ vesmírného atlasu, který buduje. Na neuvěřitelně detailním snímku zachytila desítky milionů hvězd v Mléčné dráze a asi 14 milionů vzdálených galaxií mimo tu naši.

Rozsáhlá kosmická mozaika byla sestavena z 260 pozorování Euclidu shromážděných mezi 25. březnem a 8. dubnem letošního a skládá se z 208 gigapixelů dat. „Zmapovaná oblast je přibližně 500krát širší, než se na obloze nad Zemí jeví Měsíc v úplňku,“ píše server Space.

Nejvíce překvapující je, že tato mozaika představuje pouhé procento celkového průzkumu, který bude Euclid provádět v příštích šesti letech, kdy bude sledovat tvar, vzdálenost a pohyb galaxií vzdálených až 10 miliard světelných let od Země.

Výsledkem bude nejen největší 3D mapa vesmíru, jaká kdy byla vytvořena, ale obrovský rozsah této mapy pomůže vědcům zkoumat záhady temné hmoty a temné energie, někdy souhrnně nazývané „temný vesmír“. Temná hmota a temná energie jsou pro kosmologii záhadou, odhaduje se však, že mají zásadní vliv na celý vesmír – bez nich vědci nedokážou vysvětlit, jak funguje.

3D mapa vesmíru
Detailní snímek vesmíru ze sondy Euclid | foto: ESA / NASA

„Detektiv temného vesmíru“

„Toto je jen začátek toho, co budeme moci vidět za celou dobu pozorování ze sondy Euclid,“ říká kosmoložka z Universidad ECCI Luz Ángela García Peñalózová. „Jisté je, že to nejlepší nás teprve čeká! Jsem přesvědčena, že Euclid vnese světlo do našeho chápání vesmírných záhad.“

Mise Euclid v hodnotě 1,4 miliardy eur je naplánována na šest let. Sonda je vysoká zhruba 4,7 metru, široká 3,5 metru a váží necelé dvě tuny. Její hlavní část tvoří teleskop o průměru 1,2 metru, který z jedné strany před „neúprosným“ Sluncem chrání štít.

Družici do kosmu vynesla 1. července loňského roku raketa Falcon 9 společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska. Euclid dokáže pomocí spektrometru zaznamenávat viditelné světlo i světlo v blízké infračervené oblasti. To umožňuje měřit „rudý posuv“, tedy změny vlnových délek světla, které k nám dopadají v důsledku toho, že se galaxie vzdalují od Mléčné dráhy.

Zdroj náhledové fotografie: ESA / NASA, zdroj: Space, ESA

Total
0
Shares
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..