hacker, macbook, apple

Majitelé počítačů Apple čelí útokům. Jaké viry na macOS jsou v Česku nejnebezpečnější?

  • Počítače s macOS v Česku napadá nejčastěji adware.
  • Ten může dále stáhnout vážnější škodlivé kódy, varuje ESET.

Škodlivý adware Pirrit zůstává už několikátý měsíc za sebou nejrozšířenějším škodlivým kódem pro platformu macOS v Česku. Uživatelé počítačů MacBook od Applu by se však měli mít na pozoru i před dalšími viry, vyplývá to ze statistiky společnosti ESET.


Nepřehlédněte: Polovinu chytrých telefonů Čechů ohrožují hackeři. Podívejte se, kterých modelů se to týká


Počítače Apple ohrožuje adware Pirrit

Jediný virus stojí na platformě macOS za pětinou všech detekcí, jde o škodlivý kód Pirrit. Tato hrozba ale není jediná, před kterou by se měli mít uživatelé počítačů od Applu na pozoru.

Zatímco adware Pirrit útočníci využívají především k instalaci škodlivých doplňků do prohlížeče či zobrazovaní nebezpečného či podvodného reklamního obsahu, škodlivý kód PSW.Agent zneužívají ke krádeži dat, a to jak přihlašovacích údajů do různých účtů, tak citlivých osobních dat, která poté dále mohou přeprodávat.

Útočníci distribuují oba typy škodlivých kódů prostřednictvím napodobenin legitimních aplikací, naposledy například prostřednictvím falešné aplikace pro investování Meta Trader či hudebního přehrávače Spotify, které podstrčili

MacBook s macOS
Zdroj: Michail Sapiton / Unsplash

K šíření infikovaných aplikací využívají kyberzločinci komunikaci prostřednictvím e-mailu i chatovacích aplikací. Experti proto varují, aby lidé v nevyžádaných zprávách nikdy neotevírali přiložené soubory, stahovali je do počítače a klikali na odkazy.

Situace je o to vážnější, že operační systém macOS je ve srovnání s Windows obecně považován za velmi bezpečnou platformu. Uživatelé jsou tak zvyklí používat počítače s logem nakousnutého jablka i bez nainstalovaného antivirového programu. Často tak ani nemusí vědět, že je jejich stroj infikován nějakým malwarem nebo adwarem.

Programy stahujte pouze z App Storu

Níže naleznete žebříček pěti hrozeb, se kterými se majitelé počítačů od Applu s operačním systémem macOS mohli setkat v uplynulém měsíci v Česku nejčastěji.

Kybernetické hrozby v ČR pro macOS – září 2024

  1. OSX/Adware.Pirrit (22,2 %)
  2. OSX/PSW.Agent (11,1 %)
  3. OSX/KeyLogger.AoboKeylogger (7,4 %)
  4. OSX/Adware.MacSearch (5,6 %)
  5. OSX/Adware.MaxOfferDeal (5,6 %)

Zdroj náhledové fotografie: Azamat E / Unsplash, zdroj: ESET

Total
0
Shares
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..