Europe Clipper

Jestli je někde ve vesmíru život, bude to na Europě, říká Elon Musk. Startuje historická mise NASA, která může přepsat učebnice

  • Pod povrchem Jupiterova měsíce bublá obří oceán.
  • Je tam život? To zjistí sonda Clipper od NASA.

NASA se vážně zabývá hledáním mimozemského života, a to i v naší sluneční soustavě. I proto v pondělí na palubě rakety Falcon Heavy společnosti SpaceX amerického miliardáře Elona Muska odstartovala sonda Clipper k Jupiterovu měsíci Europa.


Nepřehlédněte: USA přepíšou historii. Supertajný raketoplán X-37B provede manévr, který navždy změní vesmírné mise


Mise Clipper americké NASA

Vědci se řadu let domnívají, že Europa obsahuje hluboko pod svou ledovou kůrou rozsáhlý slaný oceán, ve kterém je dvakrát více vody než na Zemi. Je to zřejmě nejslibnější místo v naší sluneční soustavě, kde bychom mohli hledat aktivní mimozemský život.

Za tímto účelem Národní úřad pro letectví a vesmír vyslal k Europě největší meziplanetární sondu, jakou kdy lidstvo postavilo. Družice je asi 16 metrů vysoká a po rozvinutí obrovských solárních panelů na šířku měří 100 metrů. Udávaná hmotnost je tři a půl tuny.

Odpověď na otázku existence možného mimozemského života přinese zařízení SUDA, kterému k tomu bude stačit právě jediné zrnko ledu. V budoucnu se na povrch měsíce podívá i skákající robot SPARROW (česky Vrabec) na plynný pohon. Velký má být asi jako fotbalový míč. I kdyby však na Europě žádný život nebyl, je tato mise klíčová pro hledání mimozemského života, protože oceánské světy v celé galaxii jsou hlavními kandidáty na život.

„My vědci jsme o misi, jako je Europa Clipper, snili více než 20 let. Na stavbě sondy jsme pracovali 10 let,“ říká Laurie Leshinová z Laboratoře tryskového pohonu NASA (JPL).

„Bude trvat dalších 10 let, protože Jupiter je tak daleko, než budeme mít všechny vědecké poznatky pohromadě.“ Sonda musí urazit závratnou vzdálenost 2,9 miliardy kilometrů, aby se dostala k Jupiteru. Její přílet k této planetě je naplánován na duben roku 2030.

Europa, NASA
Zdroj: NASA

Problém sedmi těles a nevyzpytatelná radiace

Na dně oceánu na Zemi existuje život bez slunečního záření. Potřebuje pouze zdroj energie, jako jsou hydrotermální průduchy, které uvolňují teplo z hlubin planety, a organické molekuly obsahující základní prvky, jako je uhlík, dusík, kyslík a vodík.

Družice nese devět vědeckých přístrojů, které mimo jiné budou hledat otisky těchto molekul, měřit slanost a hloubku podzemního oceánu, a pořizovat fotografie Europy s rozlišením na jeden metr.

Sonda je navržena tak, aby proletěla kolem Europy 49krát, přičemž pokaždé bude pozorovat jinou oblast, aby nakonec pokryla téměř celý měsíc od pólu k pólu. Nad povrchem Europy se bude družice pohybovat rychlostí 25 km/h.

Naplánovaná mise je zázrakem současné techniky, říká NASA. Sestup na oběžnou dráhu kolem Jupiteru není problémem tří těles, ale „problémem sedmi těles“ kvůli velkým měsícům planety, řekl na brífinku Jordan Evans, vedoucí mise. „Během každého průletu bude sonda vystavena záření z Jupiteru, které odpovídá „několika milionům rentgenů hrudníku“, uzavřel Evans.

Zdroj náhledové fotografie: NASA, zdroj: Science Alert, JPL, Business Insider, X

Total
0
Shares
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..