Černá díra

Země se blíží k supermasivní černé díře ve středu Mléčné dráhy vysokou rychlostí 26 000 km/h

  • Studie se opírá o data z japonského radioastronomického projektu VERA.
  • Měření je tak přesné, že by mohlo odhalit desetikorunovou minci, kdyby zůstala na povrchu Měsíce.

Nejnovější data ukazují, že Země se pohybuje o 7 km/s rychleji a je o 2 000 světelných let blíže supermasivní černé díře Sagittarius A* v srdci Mléčné dráhy, než se dříve předpokládalo.


Nepřehlédněte: USA přepíšou historii. Supertajný raketoplán X-37B provede manévr, který navždy změní vesmírné mise


Pozemšťané se přibližují k supermasivní černé díře

Nová zjištění pocházejí z více než 15 let přesných měření, která vědcům pomohla zaktualizovat mapu Mléčné dráhy a získat jasnější představu o poloze Země v naší galaxii.

Z výzkumu vyplývá, že modrá planeta je ve skutečnosti mnohem blíže supermasivní černé díře ve středu galaxie, než jsme si dosud mysleli. Informace sesbírané mezi lety 2009 až 2024 odhalily, že Země se pohybuje o 7 km/s rychleji a posunula se blíže k vesmírnému monstru, černé díře Sagittarius A*.

Studie se opírá o data z japonského radioastronomického projektu VERA, což je zkratka pro VLBI Exploration of Radio Astrometry, přičemž „VLBI“ znamená Very Long Baseline Interferometry. Cílem vědeckého projektu je mapovat prostorovou strukturu Mléčné dráhy.

VERA využívá interferometrii k shromažďování  dat z radioteleskopů po celém Japonsku. Tato metoda umožňuje získat výsledky s extrémně vysokým rozlišením, které odpovídá dalekohledu o průměru 2 300 kilometrů. Měření je tak přesné, s rozlišením 10 mikroarcsekund, že by mohlo odhalit desetikorunovou minci, kdyby zůstala na povrchu Měsíce.

Země
Zdroj: ColiN00B / Pixabay

Země je blíže středu Mléčné dráhy

Nejnovější studie určuje nový střed galaxie – bod, kolem kterého se vše v Mléčné dráze otáčí. Podle aktualizované mapy je tento střed včetně supermasivní černé díry vzdálen od Země přibližně 25 800 světelných let. To je výrazně blíže než dříve stanovená vzdálenost 27 700 světelných let, kterou stanovila Mezinárodní astronomická unie v roce 1985.

Údaje o rychlostech rovněž ukazují, že Země se na své dráze kolem galaktického středu pohybuje rychlostí 227 km/s, což je o 7 km/s více než dříve uznávaná rychlost 220 km/s.

Zdroj náhledové fotografie: Kyraxys / Pixabay, zdroj: News Science & Nature

Total
0
Shares
3 komentářů
  1. GPT: Ne, sluneční soustava se nepřibližuje ke středu Mléčné dráhy a k supermasivní černé díře Sagittarius A* (Sgr A*). Ve skutečnosti obíhá kolem středu galaxie po zhruba kruhové dráze, která se nachází asi 26 000 světelných let od této černé díry. Tento oběh trvá přibližně 225 až 250 milionů let, což je doba známá jako galaktický rok.

    Sluneční soustava i další hvězdy v Mléčné dráze se pohybují kolem jejího středu díky gravitaci. Černá díra Sagittarius A* hraje v tomto pohybu určitě roli, ale celková gravitační přitažlivost Mléčné dráhy je způsobena nejen černou dírou, ale i hmotností hvězd, plynů, prachu a temné hmoty, které se nacházejí v celé galaxii. Neexistují žádné známky toho, že by se naše sluneční soustava pohybovala směrem ke středu galaxie nebo že by jí hrozilo vtáhnutí do černé díry.

    Navíc gravitační působení černé díry ovlivňuje pouze objekty v její bezprostřední blízkosti, a sluneční soustava je příliš daleko na to, aby byla takto přímo ovlivněna.

    1. Ještě bych se zkusil zeptat, zda nás může zasáhnout jet pokud by se černá díra v srdci mléčné dráhy probudila.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..