Počítač, malware, Windows

Nová aktualizace Windows 11 způsobuje obrovské problémy. Počítače s těmito disky padají do modré obrazovky smrti

  • Aktualizace pro Windows 11 přináší velké trable.
  • Někteří lidé hlásí, že jejich počítače jsou prakticky nepoužitelné.

Ne, operační systém Windows 11 rozhodně není dokonalý. Potvrzuje se to prakticky pokaždé s příchodem nové aktualizace, která přináší často víc problémů než užitku. Své o tom vědí nyní i majitelé počítačových sestav s disky od výrobce Western Digital.


Nepřehlédněte: Google vyrobil nejšílenější klávesnici na světě. Když si k ní sednete, může na ní psát pět lidí


Microsoft nevychytal novou aktualizaci Windows 11

Společnost Microsoft začala tento měsíc zavádět novou verzi operačního systému Windows 11 s označením 24H2. Tato významná aktualizace přináší několik funkcí, vylepšení umělé inteligence (AI) a bohužel také několik chyb, které postihují nešťastné uživatele, v tomto konkrétním případě majitele počítačů se solid-state disky (SSD) od společnosti Western Digital.

Ti v posledních dnech zaplavili oficiální fóra společnosti Microsoft zprávami o chybách a pádech do modré obrazovky smrti. Zdá se, že většina problémů se týká SSD WD Black SN770 a WD Blue SN580, které postrádají vyrovnávací paměť DRAM. Tato mediální úložiště spoléhají na funkci vyrovnávací paměti HMB.

Ta umožňuje SSD využívat hlavní paměť DRAM systému jako mezipaměť, což zvyšuje výkon paměťových médií bez mezipaměti. Disky Western Digital obvykle prostřednictvím HMB alokují 64 MB paměti RAM, ale zdá se, že systém Windows 24H2 pro I/O operace potřebuje až 200 MB, což má za následek nestabilitu Windows 11.

Windows 11
Zdroj: Windows / Unsplash

Zaznamenali jste nějaké problémy?

Přidělení dalších 136 MB cache paměti způsobuje, že se SSD WD chovají nevyzpytatelně a celý operační systém se dostává do smyčky modré obrazovky smrti (Blue screen of death, BSoD).

Zkušenější majitelé sestav s SSD, kteří se po aktualizaci na verzi 24H2 potýkají s modrými obrazovkami, nemusí panikařit. K dispozici je řešení založené na úpravě registrů, které omezuje přidělení HMB na 64 MB nebo jej zcela zakazuje. Toto řešení sice může negativně ovlivnit výkon při náročných přenosech souborů, ale po restartu systému by měly „jedenáctky“ vrátit do částečně stabilního stavu.

Zdroj náhledové fotografie: Elisa Ventur / Unsplash, zdroj: techSpot

Total
0
Shares
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..