Na pouhý gram nejdražšího materiálu na Zemi byste potřebovali šetřit tisíce životů. Může způsobit revoluci v atomových hodinách

  • Mysleli jste si, že mezi úplně nejdražší materiály světa patří zlato nebo platina ? Pak jste na omylu!
  • Tyto látky jsou opravdu cenné, na první místo se ovšem nedostaly.

Kdybyste se sami sebe zeptali, jaké jsou nejdražší materiály na světě, pravděpodobně by vás napadlo zlato, diamanty, platina nebo tritium. Ve skutečnosti však existuje materiál, jehož jeden gram má závratnou hodnotu 140 milionů dolarů, v přepočtu asi 3,3 miliardy korun.


Nepřehlédněte: Tohle si Samsung za rámeček rozhodně nedá. První informace o Galaxy S25 FE unikají rok před jeho premiérou


Atomové hodiny do každého mobilu

Nejdražší materiál na světě se jmenuje Endohedrální fulleren na bázi atomů dusíku a stojí mnohem víc, než člověk vydělá za celý život. Ve skutečnosti by průměrný obyvatel České republiky potřeboval šetřit tisíce životů, aby si mohl dovolit pouhý gram této látky.

Důležitá je otázka, proč je endohedrální fulleren na bázi atomů dusíku (také zkráceně endofulleren), který vznikl v laboratořích Oxfordské univerzity, tak extrémně drahý? Je to kvůli tomu, že má potenciál být použit k vytvoření neuvěřitelně malých a vysoce přesných atomových hodin. Tradičně nejsou atomové hodiny malé, ba právě naopak, jsou velké asi jako běžná místnost.

Atomové hodiny jsou klíčovou součástí fungování systému GPS a tedy nesmírně důležité pro navigaci. Pokud by vědci použili endofulleren, mohla by se velikost atomových hodin smrsknout na velikost miniaturního čipu, který by se mohl časem dostat třeba i do výbavy chytrých telefonů. Dostatečně malé fullerenové hodiny by mohly být použity k mimořádně přesnému určování polohy (na milimetry), stejně jako k eliminaci mrtvých zón navigačního systému GPS.

Molekula
Zdroj: Harryarts / Freepik

Nejdražší materiál na světě zpřesní GPS

Zajímavé je, že název materiálu přímo souvisí s jeho strukturou. Jedná se o „klec“ z atomů uhlíku s atomem dusíku uvnitř. Název „fulleren“ odkazuje na tuto „klec“ a je poklonou architektovi a filozofovi Richardu Buckminsteru Fullerovi, který byl známý svými návrhy s charakteristickými propojenými trojúhelníky v geodetické kopuli.

Zdroj náhledové fotografie: University of Oxford, zdroj: LADBible

Total
0
Shares
1 komentář
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..