Venus Aerospace

Hyperosnický hvězdolet Stargazer zvládne cestu z Londýna do New Yorku rychleji, než dokoukáte film

  • Návrat legendárního Concordu?
  • Američané otestují nové nadzvukové letadlo.

Už příští rok se k obloze vznese hypersonické letadlo Stargazer, které zásadně urychlí cestování na dlouhé vzdálenosti. Na podobném principu fungoval i dnes už legendární Concorde.


Nepřehlédněte: Rusové infiltrovali Apple? Už druhý youtuber ukázal utajovaný MacBook Pro M4


Kosmický Stargazer

Od posledního letu nadzvukového letadla Concorde uplynulo více než 20 let, ale některé společnosti, jako například americká Venus Aerospace, to chtějí změnit a připravují letouny nové generace. 

Minulý týden představila tato firma motor, který je podle ní schopen superrychlého letu. Detonation Ramjet 2000 lb Thrust Engine, známý také jako RDRE, je schopný vyvinout rychlost Mach 6, což představuje šestinásobek rychlosti zvuku.

Namísto kontinuálního hoření, jako u většiny raketových motorů, RDRE funguje na principu detonační vlny, která nepřetržitě rotuje kolem prstencové komory. Palivo, v tomto případě peroxid vodíku, je vstřikováno do prstence, což způsobuje opakované detonace, po kterých následují supersonické rázové vlny neboli výtrysky energie.

Cestující vezme ke hvězdám

Až se tento výkonný motor objeví v letadlech, cesta z New Yorku do Tokia zabere hodinu a půl. Hvězdolet, jak se Stargazeru přezdívá, bude létat výš než tradiční letadla a startovat pomocí tradičních proudových motorů, ale jakmile dosáhne požadované výšky, přejde na RDRE. Až dvanácti cestujícím má během letu ve výšce 52 000 metrů nabídnout jedinečný výhled na hvězdy.

„Tohle není sci-fi, tohle je skutečnost,“ říká spoluzakladatel Venus Aerospace Andrew Duggleby s tím, že konstruktéři společnosti mají bohaté zkušenosti a na návrhu nového hypersonického letadla spolupracovali s odborníky z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). První ostrý test Stargazeru se uskuteční již v příštím roce.

Zdroj náhledové fotografie: se souhlasem Venus Aerospace, zdroj: Metro, Venus Aerospace

Total
0
Shares
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..