WASP-39, NASA

Planeta z cukrové vaty se vymyká všemu, co vědci dosud pozorovali. Může změnit naše chápání vesmíru

  • Nadýchaná exoplaneta ukrývá poselství.
  • Vesmírné těleso je v nesouladu s dosavadními poznatky.

Jedna z nejnadýchanějších exoplanet, jaké dosud astronomové v naší galaxii Mléčná dráha objevili, je ještě podivnější, než se dosud předpokládalo, píše server Live Science.


Nepřehlédněte: Rusové infiltrovali Apple? Už druhý youtuber ukázal utajovaný MacBook Pro M4


Planeta WASP-193b má stejnou hustotu jako cukrová vata

Exoplaneta WASP-107b byla objevena již v roce 2017, kdy se „proslavila“ jako jedna z exoplanet s nejnižší hustotou, jaké kdy astronomové zaznamenali. Nová analýza ukazuje, že je ještě zvláštnější.

WASP-107b je exoplaneta obíhající kolem hvězdy typu oranžový trpaslík vzdálené pouhých 211 světelných let. Přestože je téměř stejně velká jako Jupiter, váží pouhých 12 % hmotnosti tohoto plynného obra.

Nyní nová analýza odhalila, že tato mimořádně nadýchaná planeta má asymetrickou atmosféru s výraznými rozdíly mezi východním a západním „okrajem“. „Je to poprvé, co z vesmíru byla pozorována asymetrie exoplanety při jejím průchodu kolem hvězdy,“ říká astronom Matthew Murphy z Arizonské univerzity.

Když exoplaneta přechází před hvězdou (jde o událost známou jako tranzit) část světla hvězdy prochází atmosférou exoplanety. Některé vlnové délky mohou být pohlceny a znovu vyzářeny atomy a molekulami v její atmosféře, což má za následek světlejší a tmavší čáry ve spektru světla zachyceného pozemskými přístroji.

NASA, K2-18 b
Zdroj: NASA

Ještě podivnější, než se zdálo

O exoplanetě WASP-107b víme několik věcí. Její velikost a hustota naznačují složení podobné cukrové vatě. Je také opravdu blízko své hvězdy, oranžového trpaslíka, s oběžnou dobou asi 5,7 dne. Díky tomu je žhavá, teplota na povrchu dosahuje 500 stupňů Celsia. Znamená to také, že je slapově uzamčena: Na jedné straně panuje věčná noc a na opačné věčný den.

O tom, co se nachází v atmosféře exoplanety, něco málo víme. Předchozí pozorování pomocí Webbova teleskopu odhalily přítomnost oxidu siřičitého, vodní páry, oxidu uhličitého a oxidu uhelnatého. Pomocí nových technik a dat z JWST se vědcům nyní podařilo pozorovat rozdíly ve složení atmosféry mezi východní a západní polokoulí exoplanety. Tento nový objev je v mnohém průlomový. Nejenže se podařilo zjistit rozdíl v teplotě na obou stranách planety, ale také rozdíly v opacitě mraků.

To je fascinující, protože podle modelů by WASP-107b takovou asymetrii mít neměla. Vědci přiznávají, že bude zapotřebí dalších pozorování a analýz, aby bylo možné zjistit například to, jakým způsobem se tato asymetrie projevuje v chemickém složení exoplanety.

Zdroj náhledové fotografie: NASA, zdroj: Live Science, Nature Astronomy

Total
0
Shares
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..