FRB, signál

NASA zachytila zakódovanou zprávu ze vzdálenosti 480 milionů kilometrů od Země. Odesílatel vědce potěšil

  • Průlom v kosmické komunikaci, hlásí NASA.
  • Psyche poslala zprávu z hlubin kosmu.

Nečekaný úspěch hlásí americká vesmírná agentura NASA. Naše planeta totiž obdržela laserovou zprávu ze vzdálenosti neuvěřitelných 480 milionů kilometrů.


Nepřehlédněte: Hypersonický Venus Stargzaer M4 je dopravní letadlo budoucnosti. Cestující přepraví přes půl zeměkoule během několika hodin


NASA vypustila do vesmíru sondu

Sonda Psyche je na cestě ke vzdálenému asteroidu, jehož hodnota se odhaduje na 10 000 kvintilionů dolarů, a během své cesty pokračuje v testování komunikačního systému budoucnosti.

Nejedná se o první přenos dat pomocí laseru z Psyche vědcům na Zemi. Sonda v minulosti odeslala data, obrázky, a dokonce i video s kočkou, ale nejnovější přenos je výjimečný tím, z jaké vzdálenosti přichází. 480 milionů kilometrů se dá jen těžko představit, jde ale o ekvivalent trojnásobku vzdálenosti Země od Slunce. Celá naše planeta by se do přímky mezi dvěma krajními body vešla asi 38tisíckrát.

„Je to velmi významný milník,“ je přesvědčená Meera Srinivasanová, vedoucí provozu projektu v Laboratoři tryskového pohonu NASA, která sídlí v jižní Kalifornii.

„Laserová komunikace vyžaduje velmi vysokou úroveň přesnosti a před startem sondy Psyche jsme nevěděli, jak velké zhoršení výkonu zaznamenáme na těch největších vzdálenostech,“ doplnila.

Psyche, NASA
Zdroj: NASA

Komunikace na vzdálenost milionů kilometrů

Celá sestava pro komunikaci v hlubokém vesmíru je experimentální. Testuje, co je možné se současnou technikou, a nastiňuje, co bude možné v budoucnu. Vědci provedli v posledních několika měsících experimenty z různých vzdáleností, aby zjistili, kolik dat lze přenášet v závislosti na tom, jak daleko je sonda od Země.

Ve vzdálenosti 53 milionů kilometrů od naší planety byla maximální rychlost přenosu dat 267 megabitů za sekundu. Tehdy balíček obsahoval video kocoura jménem Taters. Při maximální vzdálenosti dosáhla NASA trvalé rychlosti přenosu dat 6,25 megabitů za sekundu. Jedná se o značný pokles, ale stále šlo o stokrát rychlejší komunikaci než pomocí rádiových vln.

V současné době má sonda Psyche vysílač vypnutý. NASA ho zapne znovu až 4. listopadu, aby prokázala, že může fungovat nejméně jeden rok.

Zdroj náhledové fotografie: Chalmers University of Technology, zdroj: IFLScience, NASA

Total
0
Shares
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..