Apple iPhone 15

Apple nedokázal rozeznat falešné iPhony od skutečných, podvodníci ho obrali o miliony

  • Okradli Apple o miliony korun.
  • Teď půjdou podvodníci na 4 roky za mříže.

Dlouho tvrdošíjně zapírali, ale nakonec přece jenom skončí za mřížemi. Dva bývalí zaměstnanci společnosti Apple dlouhodobým zneužíváním jejího výměnného programu totiž získali téměř šest tisíc pravých iPhonů. Nedávno padl trest u soudu – čtyři roky v chládku a tučná pokuta.


Nepřehlédněte: V Evropě zapnou umělé Slunce, které je žhavější než skutečné. Je lidstvo blíže neomezenému zdroje energie?


Okradli Apple o 57 milionů

Zákon a pořádek zatočil s podvodníky, kteří svým nepoctivým ilegálním jednáním připravili společnost Apple o přibližně 2,5 milionu dolarů. Falešné iPhony vydávali za skutečné a požadovali pomoc servisních pracovníků. Teď je čeká několik let za mřížemi.

Falešné iPhony si dvojice lumpů objednávala z Číny. Šlo o velmi věrohodné kopie, u kterých malí asijští výrobci používali skutečná sériová čísla z databáze Applu spojená s iPhony skutečných zákazníků, jejichž mobily byly ještě v záruce.

Komplici podvodníků se svým „problematickým“ iPhonem navštěvovali oficiální servis, aby zneužili výměnný program Applu. K tomu jim stačilo tvrdit, že přístroje nejdou zapnout a jsou stále v záruce. Zaměstnanci společnosti tak neměli jak ověřit pravost zařízení, zároveň nepojali žádné podezření. Nemají-li totiž jakékoli pochybnosti, tak standardně nevyžadují doklad o koupi.

Apple Store, iCar
Zdroj: Laurenz Heymann / Unsplash

Do vězení na 4 roky

K podvodům docházelo v letech 2017 až 2019. Teprve až nyní soud rozhodl, že bývalí zaměstnanci Haotian Sun a Pengfei Xue si odsedí několik let za mřížemi bez možnosti předčasného propuštění a navíc musí zaplatit tučné pokuty. V případě prvního muže jde o částku jeden milion dolarů, druhému soud vyměřil pokutu ve výši 397 800 dolarů.

Zdroj náhledové fotografie: Thai Nguyen / Unsplash, zdroj: ArsTechnica

Total
0
Shares
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..