Apple iPhone 16

Recenze telefonu Apple iPhone 16. Nastal konečně čas na změnu?

  • iPhone 16 v základní verzi jsme otestovali a vyzkoušeli po všech stránkách.
  • Je to skutečně jen lehce upgradovaný iPhone 15, nebo nás něčím překvapil?

Představení nové řady iPhonů se v Evropě neslo v malinko hořkém duchu. Jsme zvyklí, že Česko není primárním trhem, takže cokoliv, co nějak souvisí s naším jazykem, trvá déle než se k nám dostane. Jenže my zatím nebudeme mít nejen Apple Intelligence, ale ani třeba zrcadlení telefonu na Macu, což je kapitola úplně jiná. Apple musí opatrně našlapovat, protože v Bruselu si vymysleli dost tvrdá pravidla a za jejich porušení drakonické tresty. Velkou část kouzla nových iPhone 16 si tedy užijí jenom v USA, zbytek světa později a my bůhvíkdy.


Nepřehlédněte: iPhone 15 Pro Max v testu po roce používání: Vyplatí se koupit i v roce 2024?


Zase o kousek chudší balení, ale perfektní barvy

Nicméně mojí prací bylo vyzkoušet, jaká je šestnáctka v našich podmínkách. Předně musím zmínit, že Apple opět malinko očesal balení a dal sbohem samolepkám. Nebylo to něco, na co by se člověk extra těšil, ale rozhodně to udělalo radost. Někteří v tom viděli symbol statusu, takže si jablíčka lepili třeba na auto, ale to je zase trochu jiná kapitola. Vybalování iPhonu 16 se tedy neslo v duchu mírného zklamání.

iPhone 16
Zdroj: FONETECH.CZ

Co však potěšilo, byla barva. Modrá se fakt hodně povedla a to samé mohu říct i o ostatních odstínech. V tomto směru musím Apple jednoznačně pochválit. V Cupertinu zkrátka barvičky umí jako nikdo jiný. A i třeba růžová, kterou bych si nekoupil a která nepatří mezi mé oblíbené, je skutečně skvělá a obrovsky oceňuji i návrat bílé.

Na první pohled rozeznáte šestnáctku od patnáctky a dalších předchůdců bez problémů. Fotomodul totiž není tvořen výstupkem čtvercového tvaru, ze kterého vystupují čočky objektivů, ale došlo k jeho zmenšení, takže se uskromnil na poloviční prostor. Tělo telefonu je jinak prakticky stejné, samozřejmě s výjimkou nového tlačítka, jehož fungování a používání věnuji samostatný prostor v textu.

Nesnesilená lehkost držení

Mohu srovnávat s modelem Pro a musím zmínit jednu důležitou věc. iPhone 16 Pro a iPhone 16 se drží úplně jinak, respektive základní model je pro mě o něco příjemnější. Může za to hmotnostní rozdíl. 19 gramů se nezdá být moc (199 gramů u iPhone 16 Pro oproti 170 u iPhone 16), ale opak je pravdou. Šestnácka (bez Pro) je v ruce o poznání lehčí a nevěřil bych, že pár gramů udělá tolik.

iPhone 16
Zdroj: FONETECH.CZ

Mám větší ruce a možnost porovnání. Šestnáctka je pořád „jednoruční“ telefon. Není problém ani jednou rukou psát zprávy, zde musím vyzdvihnout iOS 18, který konečně umí napovídat slova i v češtině. Není tedy nutné instalovat klávesnice třetích strach. Naproti tomu iPhone 16 Plus už je jednoznačně přístroj na ovládání oběma rukama. Zprávu na něm jednoruč napíši, ale není to zdaleka tak komfortní.

iPhone 16: 60 Hz, zase jenom 60 Hz

OLED zobrazovač je skvělý, nicméně i zde mám bohužel výhrady. Ani by mi tak nevadilo, že nemá Always-On funkci, spíš mi připadá trochu na pováženou, že obnovovací frekvence je pořád jenom 60 Hz. A je to znát, ne že ne. Když se podívám na největší český e-shop s elektronikou, tak najdu hned několik smartphonů s cenou do dvou tisíc korun (!), které mají 90 Hz. Telefon za více jak dvě desítky tisíc by rozhodně neměl zůstat na základních 60 Hz.

iOS 18

Prostředí iOS 18 vypadá víceméně stejně, jako v iOS 17. Rozdíly jsou pro evropský trh spíše kosmetické, hlavního taháku v podobě již zmíněné AI jsme se bohužel nedočkali. Barevné sladění ikon nemá na funkci vliv, ale je to velmi líbivá funkce. Co jsem nekvitoval úplně s nadšením, tak to byl nepořádek v aplikaci Fotky. Naštěstí jsem během chvíle povypínal vše, co jsem tam mít nechtěl a nepotřeboval. Notoričtí záletníci možná ocení možnost skrytí libovolné aplikace, včetně jejích oznámení, takže to vypadá, jako kdyby v systému ani nebyla.

Pak jsou tu některé detaily, které budou užitečné jenom pro někoho, ale třeba možnost odeslat zprávu později je velmi fajn. Tuším, že se najdou i borci, kteří budou schopni naplánovat odeslání klidně několika desítek blahopřání na rok dopředu. Já to využíval, abych neobtěžoval kolegy s pracovními věcmi o víkendu. Prostě jsem naplánoval třeba připomenutí důležitého úkolu na pondělní ráno a bylo vyřízeno. Nemusel jsem si dávat připomínku, abych zprávu napsal, nemusel jsem na to myslet, prostře jsem ji naťukal a načasoval na vhodný čas.


Nepřehlédněte: První dojmy z telefonů iPhone 16 a iPhone 16 Pro. Vyplatí se sáhnout hluboko do peněženky?


Nejzásadnější je, že celý systém opět jede jak z praku, a to i třeba na iPhonu 13. Na iPhonu 16 jsem samozřejmě neměl problém se záseky. Zde, ostatně jako obvykle, hodnotím na jedničku. Nové iPhony zkrátka nikdy nemají trable s tím, že by na nich aktuální operační systém neběžel jak má.

Apple iPhone 16
Zdroj: FONETECH.CZ

Výdrž a nabíjení

Kde Apple se svými telefony vyniká, to je oblast efektivity. Neskutečně úsporné, ale přitom výkonné čipsety mu dovolují osazovat menší akumulátory, než má konkurence, přesto třeba 3 349mAh baterie zvládá bez problémů udržet iPhone 16 v provozu celý den. A když se budete krotit, dostanete se i na dna dva s tím, že večer druhého dne už budete muset nabíječku vyhledat. Nabíjení je možné výkonem 25 W, a to jak kabelem, tak i pomocí MagSafe nabíječky. Zde konkurence podává lepší výsledky a za půl hodiny jsem se dostal na 58 %, což není nijak oslnivý výsledek.

iPhone 16
Zdroj: FONETECH.CZ

Fotoaparát

Nejprve k tomu „slonovi v místnosti“ – tlačítku fotoaparátu. Popravdě jsem mu nepřišel moc na chuť, protože zatím nedělá to, co bych od něj očekával. Neumí ostřit. Ano, zvládá zapnout aplikaci na focení a natáčení videa, umí přepínat mezi různými režimy, ale k ostření neposlouží. Jakmile tohle bude umět, patrně se i můj přístup změní a budu jej využívat častěji. Zatím jej spíše ignoruji.

Jako uživateli mi přijde jednodušší fotit postaru, což naštěstí aplikace umožňuje. Tlačítko Camera Control je tedy něčím novým a něčím navíc. Můžete to používat a nemusíte. Nic se nestane, pokud nové tlačítko budete ingorovat. Osobně mu asi dám ještě jednu šanci ve chvíli, kdy Apple doručí, co sliboval, tedy ostření jemným stiskem a pořízení snímku stiskem silnějším.

Hlavní snímač pořizuje fotky v rozlišení 48 Mpx, sekundární širokoúhlý umí 12 Mpx. Hlavní objektiv produkuje skvělé výsledky, a to i při bezztrátovém dvojnásobném přiblížení. Zde není co vytknout. Podání barev je skvělé, stejně tak prokreslení detailů. iPhone 16 si skvěle umí poradit i s přímým protisvětlem a novinkou je funkce makro. V loňském roce to byla doména Pro modelů, letos už ji dostal i základní iPhone a funguje skvěle.

Rozsah, kde je fotka ostrá, je lepší než u konkurentů, kteří mají tendence zachytit ostrou jenom malou část a zbytek se rozmázne. Dobře funguje i širokoúhlý objektiv, u kterého se sice projevuje horší světelnost (f/2.2 oproti f/1.6 u hlavního), nicméně v rámci kategorie to není nic tragického, spíš naopak.

Závěr

Jakkoliv musíme uznat, že iPhone 16 je skvělý, nemá to hlavní, tedy Apple Intelligence. Pokud by šel na trh vybaven touto klíčovou vychytávkou, dával by pro spoustu lidí smysl upgrade i třeba z loňského modelu. Jenže vylepšený fotoaparát a jedno tlačítko s troufám si říct ne zcela dotaženou funkčností, je jaksi málo. Vlastníci iPhonu 14 nebo iPhonu 13 mohou být v klidu. Nic zásadního jim neuteče, pokud se rozhodnou šestnáctku přeskočit a čekat na některý z dalších iPhonů.

Zdroj náhledové fotografie: FONETECH.CZ, zdroj: vlastní

Total
0
Shares
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..