E3, kometa

Spatříme kometu, kterou naposledy sledovali pravěcí lidé? Nejlepší podívaná je na dohled

  • Výjimečná kometa se vrací k Zemi.
  • Přilétá k nám z hlubin vesmíru.

Pouhým okem bude brzy viditelná kometa, kterou bylo ze Země naposledy možné sledovat před 80 tisíci lety, kdy ještě žili pravěcí lidé. Ledové těleso pojmenované C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) se dnes nachází 59 milionů kilometrů od Slunce a k naší planetě se nejblíže přiblíží druhý týden v říjnu.


Nepřehlédněte: Takhle vypadá letadlo budoucnosti. Do Austrálie doletí za kratší dobu, než trvá cesta autem z Prahy do Brna


Kometa na obzoru

Podle konzervativních odhadů by se kometa měla zařadit mezi 50 nejjasnějších objektů na obloze. Astronomové předpokládají, že bude jasnější než Jupiter a o něco méně jasná než Venuše, což z ní bude činit skvělý a snadno pozorovatelný objekt na obloze. Nejbližší průlet Tsuchinshan-ATLAS kolem Země se uskuteční 12. října.

Pokud ji chcete spatřit, ať už pouhým okem nebo dalekohledem, budete si muset ještě pár dní počkat. Od příštího týdne bude viditelná před svítáním a od 9. října ji bude možné spatřit nad jihozápadním obzorem asi hodinu po západu Slunce. Těleso postupně projde Hlavou hada (západní část souhvězdí Hada), souhvězdím Hadonoše a Ocasem hada (východní část souhvězdí Hada), radí astronomové.

Noční obloha zazáří

Kometa blížící se k Zemi dostala nezvykle dlouhé jméno C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) z prostého důvodu. Ve svém názvu nese oba instituty, které ji objevily. Tsuchinshan znamená v mandarínštině „purpurová hora“. Písmeno C zase odkazuje na skutečnost, že jde o kometu s otevřenou trajektorií, která pravděpodobně unikla z dráhy Slunce. Následuje rok objevu, tedy 2023. A3 pak znamená, že se jedná o třetí objev v první polovině ledna. A ATLAS je pro změnu robotický systém včasného varování vyvinutý speciálně pro detekci blízkozemních asteroidů. 

Astronomové říkají, že když vezmou v úvahu vliv rozptylu, kdy prach a led komety odráží světlo ze Slunce, mohla by kometa dokonce dosáhnout magnitudy -5. Pro vysvětlení: V astronomii platí, že čím je objekt jasnější, tím nižší je jeho magnituda; například magnituda Měsíce v úplňku je -12,6. 

Polohu komety C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), která se vrací po neuvěřitelných 80 tisících letech, už teď můžete průběžně kontrolovat pomocí webové stránky The Sky Live.

Zdroj náhledové fotografie: 1980supra / Pixabay, zdroj: IFLScience

Total
0
Shares
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..