NASA

Na oběžné dráze Země natočil otáčející se vesmírné plavidlo. Božský drak patří Číně

  • Čína zase všem zamotala hlavu.
  • Na oběžné dráze měla experimentální plavidlo.

Účel plavidla Shenlong (v překladu Božský drak) zůstává zatím neznámý. Odborníci si nejsou jistí tím, proč ho Čína do vesmíru opakovaně posílá ani co na orbitě pozoruje. Ovšem skutečnost, že země drží své operace ve vesmíru v naprostém utajení, podle mnohých expertů naznačuje, že se zaměřuje na vojenské operace. Víme například, že v květnu vypustilo na oběžné dráze neidentifikovaný objekt. Vědci dodnes stále jen hádají, co to mohlo být – jasnou odpověď nemají.


Nepřehlédněte: Takhle vypadá letadlo budoucnosti. Do Austrálie doletí za kratší dobu, než trvá cesta autem z Prahy do Brna


Co v kosmu dělá?

Naposledy kosmická loď Shenlong odstartovala pomocí rakety Dlouhý pochod 2F 14. prosince loňského roku z Jiuquan Satellite Launch Center v severozápadní Číně. Při své třetí misi na oběžné dráze strávila 268 dní.

„Jejím úkolem bylo provádět ověřování opakovaně použitelných technologií a vědecké experimenty s cílem poskytnout technickou podporu pro mírové využívání vesmíru,“ zaznělo nedávno ve státní čínské televizi China Global Television Network (CGTN).

„Tento úspěch podtrhuje rostoucí vyspělost čínské technologie opakovaně použitelných kosmických lodí a otevírá cestu k pohodlnějšímu a nákladově efektivnějšímu cestování do vesmíru.“

Teleskop zachytil čínské vesmírné plavidlo

Zatímco Shenlong byl v uplynulých měsících na oběžné dráze, zkušený pozorovatel Felix Schöfbänker ze severního Rakouska ho pozoroval pomocí teleskopu s čtrnáctipalcovou optikou.

V nedávném příspěvku na sociální síti X amatérský astronom uvedl, že má k dispozici video, na němž je vidět konstrukce delta křídla ve chvíli, kdy se plavidlo v kosmu otáčelo o 180 stupňů. „Tmavá skvrna mezi křídly by mohla být nákladový prostor,“ naznačuje Schöfbänker.

Video potvrzuje, že Shenlong je podobný Boeingu X-37B, který postavily Spojené státy. Ten naposledy odstartoval 29. prosince loňského roku, ve vesmíru tedy operuje již 267 dní.

Zdroj náhledové fotografie: 12019 / Pixabay, zdroj: The Space

Total
0
Shares
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..