Překvapený muž, telefon

Pozor na zákeřný vir v telefonu. V krátké době napadl 11 milionů zařízení s Androidem

  • Virus Necro ohrožuje uživatele Androidu.
  • Jak se chránit před touto nebezpečnou hrozbou?

Experti varují před nebezpečným trojským koněm, který se dostal do telefonů s Androidem. Tento virus jde po osobních údajích a penězích. Hrozí, že se lidem dostane do internetového bankovnictví a vyluxuje jim účet.


Nepřehlédněte: Notebooky budou mít „nekonečnou“ výdrž. Společnosti Intel a BOE vyvinuly speciální displej s frekvencí 1 Hz


Zákeřný virus

V roce 2019 objevili bezpečnostní experti společnosti Kaspersky v obchodě Google Play legitimně vypadající aplikaci CamScanner pro Android, která byla infiltrována škodlivým kódem, jenž napadl 100 milionů telefonů. O pět let později se obávaný trojský kůň Necro vrací na scénu.

Podle expertů nakazil prozatím 11 milionů mobilů po celém světě, přičemž je vylepšen o nové funkce, díky nimž je univerzálnější, hůře odhalitelný a potenciálně nebezpečnější než verze z roku 2019.

Malware
Zdroj: FONETECH.CZ

Miliony uživatelů v ohrožení

Malware se šíří především prostřednictvím nástrojů pro integraci reklamy používaných vývojáři aplikací, neoficiálních obchodů s aplikacemi a upravených verzí populárních aplikací a her. Objeven byl například v upravených verzích aplikací Spotify a WhatsApp a hrách Minecraft, Stumble Guys, Car Parking Multiplayer a Melon Sandbox. Alarmující je, že trojan se šířil i prostřednictvím oficiálního obchodu Google Play – přítomen byl v aplikacích Wuta Camera a Max Browser. První jmenovanou si stáhlo více než deset milionů lidí, druhou pak milion uživatelů.

Odborníci radí nestahovat nic mimo oficiální zdroje, jako je Google Play. A kdykoli něco stahujete, měli byste se mít na pozoru a zjistit, o co jde.

Zdroj náhledové fotografie: Freepik / Freepik, zdroj: techSpot

Total
0
Shares
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..