Delta Velos

Takhle vypadá letadlo budoucnosti. Do Austrálie doletí za kratší dobu, než trvá cesta autem z Prahy do Brna

  • Pracují na nástupci legendárních letadel Concorde.
  • Na první pohled vypadá spíše jako raketa.

O hypersonických letadlech se mluví jako o letounech budoucnosti. Tyto stroje se pohybují vysokou nadzvukovou rychlostí, většinou se zmiňuje pětinásobek rychlosti zvuku. Využití by mohly najít nejen v armádě, ale i v komerční letecké dopravě, díky čemuž by lidé mohli létat třeba z Evropy do Austrálie za kratší dobu, než nyní trvá cesta autem z Brna do Prahy.


Nepřehlédněte: Notebooky budou mít „nekonečnou“ výdrž. Společnosti Intel a BOE vyvinuly speciální displej s frekvencí 1 Hz


Superrychlé letadlo

Dnes to trvá nekonečně dlouho. Za pár let už by ale lidé mohli přeletět z Evropy do USA v rekordním čase. Umožnit jim to má hypersonické letadlo DART AE, které aktuálně vyvíjí australská společnost Hypersonix Launch Systems.

Australská firma oznámila, že uzavřela před několika dny dohodu se společností Southern Launch, která provozuje dva kosmodromy. Podle dohody bude futuristické letadlo, která může letět až pětinásobnou rychlostí zvuku, startovat buď z poloostrova Eyre, nejjižnějšího cípu Austrálie, nebo z testovacího polygonu Koonibba, a to již v prvním čtvrtletí roku 2025.

Hypersonix
Zdroj: Hypersonix Launch Systems

Připravte se na revoluční změny

V prohlášení generální ředitel společnosti Hypersonix Matt Hill uvedl: „Intenzita testování hypersonických letů se bude rychle zvyšovat.“ Hill přiznává, že dlouhodobou ambicí firmy je nabídnout cenově dostupné létání na hranici vesmíru za účelem rozmístění satelitů.

I proto americké ministerstvo obrany již uzavřelo s firmou z Brisbane dohodu o dodávkách hned několika letounů DART AE. V Hypersonix pomohou i britskému ministerstvu obrany s vývojem hypersonických střel v rámci kontraktu v hodnotě jedné miliardy liber, který byl podepsán letos v červenci. Technologie australské společnosti se však objeví i v nové generaci dopravních letadel, přičemž se počítá s tím, že cesta z Adelaide do Londýna zabere pouhé dvě hodiny.

Své želízko v ohni ale mají i Evropané. Teprve roku 2021 založený startup Destinus ze Švýcarska představil loni v Paříži svůj už třetí demonstrátor letounu, který má doletět z Evropy do New Yorku za 1,5 hodiny. Až bude hotový, měl by totiž cestovat rychlostí až Mach 5, tedy až 6 125 kilometrů za hodinu.

Zdroj náhledové fotografie: Hypersonix Launch Systems, zdroj: The Sun, Hypersonix

Total
0
Shares
2 komentářů
  1. Tak to je dneska rychleší každý letadlo….protože než dojedete z Prahy do Brna, tak jedete i celý den

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..