Radian One

V USA vzniká jedinečný kosmolet Radian One. Startovat bude z raketových saní

  • Je krásnější než raketoplán.
  • Radian One je nové vesmírné plavidlo budoucnosti.

Jedná se o revoluční koncept, který útočí na hranice lidské fantazie. Unikátní raketoplán Radian One je navržen tak, aby mohl startovat a přistávat ve vodorovné poloze. Ke svému provozu ani nepotřebuje speciální kosmodrom a pro přistání si vystačí s běžnou dráhou.


Nepřehlédněte: Notebooky budou mít „nekonečnou“ výdrž. Společnosti Intel a BOE vyvinuly speciální displej s frekvencí 1 Hz


Kosmoplán Radian One s delta křídlem

Radian One má ambici stát se prvním jednostupňovým kosmickým letounem pro pilotované orbitální lety. Opakovaně použitelný stroj s křídlem ve tvaru delty bude potřebovat mnohem jednodušší infrastrukturu než všechny současné vertikální startovací systémy.

Podle amerického startupu Radian Aerospace, který sehnal 27,5 milionu dolarů na jeho vývoj, by měl být schopen dokončit opakovaný start za pouhých 48 hodin. Ve vesmíru plavidlo s posádkou může strávit až pět dní, poté se musí vrátit zpět a přistát na ranveji, která je dlouhá minimálně 3 000 metrů.

Generální ředitel a spoluzakladatel společnosti Radian Aerospace Richard Humphrey řekl: „Postupem času hodláme učinit cestování do vesmíru téměř stejně jednoduché a pohodlné jako je cestování letadlem.“ Firma se však nehodlá věnovat vesmírné turistice, ale chce se soustředit na výzkum, výrobu ve vesmíru, dálkový průzkum Země a rychlou globální přepravu zásilek.

Radian One
Zdroj: Radian Aerospace

Měl by vzlétat a přistávat horizontálně

Start Radian One by se měl podstatně lišit od klasického letadla. Kosmoplán by měl totiž vzlétat s pomocí raketových saní, aby ušetřil co nejvíce paliva. Podle inženýrů mu saně dodají podzvukovou rychlost (tj. méně než 1 224 km/h) a po startu vynesou tři raketové motory plavidlo na oběžnou dráhu při relativně nízkém přetížení.

Technické detaily Radian One nebyly z pochopitelných důvodů zveřejněny, což nechává mnoho prostoru pro spekulace. Prototyp futuristického plavidla by měl být připraven ještě letos. Plnohodnotné kosmické letadlo by mohlo poprvé vzlétnout do konce desetiletí.

Zdroj náhledové fotografie: se souhlasem Radian Aerospace, zdroj: The Sun, New Atlas, Radian Aerospace

Total
0
Shares
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..