Mars

„Jedna tvarem připomíná psa.“ Vědci objevili pod povrchem Marsu záhadné gigantické struktury

  • Odborníci nevěřili vlastním očím.
  • V nitru Marsu nalezli něco nečekaného.

Nová analýza gravitačního pole Marsu odhalila skryté struktury pohřbené hluboko pod jeho povrchem. Studie, která byla tento týden představena na kongresu Europlanetary Science v Berlíně, naznačuje, že rudá planeta nemusí být z geologického hlediska tak „mrtvá“ nebo neaktivní, jak se dosud předpokládalo.


Nepřehlédněte: Kometa na obzoru. Po 80 000 letech se k Zemi blíží objekt, který naposledy viděli pravěcí lidé


Mars skrývá mnoho tajemství

Struktury překryté silnou vrstvou sedimentů, které mohly být kdysi mořským dnem, jsou výrazně hustší než jejich okolí, ačkoli přesnější vysvětlení, o co vlastně jde, vědcům stále uniká. Nejedná se o první zvláštnosti objevené v nitru Marsu. Na začátku letošního roku vědci informovali o tom, že čínské marsovské vozítko Ču-žung nalezlo důkazy o podzemních strukturách, které byly vytvarovány usazeninami vodního ledu.

Vysvětlení nově objevených anomálií je však složitější. Podle hlavního autora studie Barta Roota tyto struktury, které jsou asi o 300 až 400 kilogramů na metr krychlový hustší než jejich okolí, mohly vzniknout nějakou vulkanickou činností. „V okolí severní polární čepičky je rozeseto asi dvacet různě velkých útvarů, které jsme identifikovali. Jeden z nich má tvar psa,“ vysvětluje Root.

Mars
Zdroj: AlanFrijns / Pixabay

Co tyto struktury znamenají?

Nový objev byl učiněn na základě využití družicových oběžnic k vytvoření obrazu gravitačního pole Marsu ve spojení se seismickými daty získanými sondou NASA InSIGHT.

Kromě hustých struktur se podařilo odhalit ještě další marsovské tajemství: zdá se, že pod povrchem Olympus Mons, největší známé sopky ve sluneční soustavě, zřejmě stále probíhá aktivní pohyb, i když planeta není geologicky tak aktivní jako Země.

Možným vysvětlením této aktivity je, že pod sopky povrchem se nachází obrovský kotel magmatu o průměru přes 1 500 kilometrů, který pomalu stoupá směrem k povrchu.

Zdroj náhledové fotografie: Aynur Zakirov / Pixabay, zdroj: Futurism

Total
0
Shares
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..