solarni-panel-pruhledny

Sklo, které umí generovat energii. Průhledné solární panely mohou lidem pořádně ušetřit

  • Korejští vědci pokročili ve vývoji průhledných solárních článků.
  • Stačí jim malá plocha a zvládnou dobít i mobilní telefon.
  • Do budoucna může být technologie využita například u aut, domů a podobně.

Převratný vynález slibuje velký přínos ve výrobě energie. Vědci z korejské univerzity v Ulsanu vynalezli technologii transparentních solárních článků, které lze umístit do skleněných povrchů. V praxi to může znamenat velký zlom v otázce výdrže například mobilních telefonů, tabletů, ale třeba i elektrických automobilů.


Nepřehlédněte: Nový trend u našich sousedů. Německo našlo zlatý grál v „solárních balkonech“


Průhledné solární panely mohou být všude

Materiál vyvinul profesor Kwanyong Seo a jeho výzkumný tým na Fakultě energetického a chemického inženýrství UNIST. Nově vyvinutý modul transparentních solárních článků o velikosti 16 cm² má vysokou účinnost v rozmezí 14,7 až 20 % propustnosti při zachování estetiky podobné jako u zařízení. To znamená, že pokud bude takový solární článek umístěn do displeje, ani si ho nevšimnete.

Korejští vědci již technologii vyzkoušeli v praxi a podařilo se jim nabíjet chytrý telefon pomocí přirozeného slunečního svitu. To znamená, že při uvedení technologie do provozu opravdu bohatě stačí i obrazovka telefonu – není potřeba zásadně větší plocha pro příjem solární energie.

Solární panely na balkoně
Zdroj: se svolením Ertex Solar

Telefon se vám nabije z displeje

Otevírá se tím široké spektrum toho, kde všude je možné nový typ solárních panelů využít. Jde o okna budov, elektrické automobily a samozřejmě jakoukoliv mobilní elektroniku – typicky tablety, smartphony, chytré hodinky a notebooky.

„Plánujeme pokračovat v dalším výzkumu, aby se transparentní solární články mohly stát klíčovou technologií v ekologicky šetrné energetice budoucnosti,“ uzavřel šéf výzkumného týmu Kwanyong Seo.

Zdroj náhledové fotografie: se souhlasem Michigan State University , zdroj: Interesting Engineering

Total
0
Shares
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..