NASA, kometa

Kometa na obzoru. Po 80 000 letech se k Zemi blíží objekt, který naposledy viděli pravěcí lidé

  • Výjimečná kometa se vrací k Zemi.
  • Přilétá k nám z hlubin vesmíru.

Nestává se často, abychom mohli spatřit kometu, která byla naposledy viditelná v době kamenné. Za několik dní však oblohu na severní polokouli rozzáří objekt C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) a astronomové slibují, že nás čeká velkolepá podívaná.


Nepřehlédněte: Tyto telefony Xiaomi, Redmi a POCO jsou nyní zranitelné vůči podvodům. Prodávaly se i v Česku


Noční obloha zazáří

Poprvé se o kometě C/2023 A3 začalo mluvit v roce 2022, kdy ji zaregistrovala jihoafrická observatoř systému ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System). Tehdy tato zpráva vyvolala značný rozruch a předpovědi hlásily, že kometa bude viditelná pouhým okem v září a říjnu letošního roku.

Jako u mnoha astrologických událostí to však nebylo zaručeno a astronomové proto raději varovali, abychom si nedělali velké naděje pro případ, že by se Tsuchinshan-ATLAS rozpadla. Studie Zdeňka Sekaniny, která tvrdila, že ledový objekt nemusí přežít blízké setkání se Sluncem, se naštěstí nenaplnila a dnes víme, že kometa se nadále stabilně zjasňuje.

Pokud se předpovědi astronomů potvrdí, měla by mít jasnost mezi Jupiterem a Venuší. Navíc by měla vykazovat dlouhý ohon, který se od ní bude vzdalovat a měl by být viditelný v tmavých oblastech oblohy.

Nejbližší průlet komety Tsuchinshan-ATLAS kolem Slunce se uskuteční 27. září, kdy by už měla být viditelná pouhým okem před svítáním na severní polokouli. S tím, jak se bude přibližovat se k Zemi, bude její jasnost postupně narůstat. Od 9. října by měla být viditelná při západu Slunce a o tři dny později provede kolem naší planety svůj nejbližší průlet.

Je neuvěřitelné, že kometě C/2023 A3 trvá 80 000 let, než oběhne kolem sluneční soustavy. Pro představu, naposledy byla nad Zemí spatřena v době kamenné, kdy lidé žili v jeskyních. Astronomické modely naznačují, že k nám míří z Oortova oblaku, rozsáhlého sférického obalu ledových těles, o němž vědci tvrdí, že obklopuje sluneční soustavu.

E3, kometa
Zdroj: Buddy_Nath / Pixabay

Co je kometa?

Komety jsou malá tělesa sluneční soustavy o průměru několika kilometrů, složená z prachových částic a zmrzlých plynů. Každá kometa se skládá z jádra, komy a ohonu. Dobře viditelný ohon a koma vznikají působením Slunce.

Když se kometa od Slunce vzdálí, je možné sledovat astronomickými dalekohledy pouze sluneční světlo, které se odráží od jádra komety. Název kometa pochází z řeckého „cometes“ (dlouhovlasý). V české literatuře byl dříve často používán název „vlasatice“.

Zdroj náhledové fotografie: NASA, zdroj: LADBible, arXiv, The Space

Total
0
Shares
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..