Mléčná dráha

„Každý září jako 500 bilionů Sluncí“. Vědci ve vesmíru objevili něco mimořádného

  • Vesmír je plný překvapení a záhad.
  • A nyní se to znovu potvrdilo.

Vědci objevili dvě „tančící galaxie“, které se po 900 milionech let spojují, a domnívají se, že vytváří monstrózní hvězdný systém, píše server Science Daily.


Nepřehlédněte: Google možná smaže i váš účet. Na Gmailu probíhá velká čistka a lidé přicházejí o všechna data


Nejjasnější objekty ve vesmíru

Mezinárodní tým vědců sledoval kvasary, které vznikají při srážkách galaxií a stávají se jedněmi z nejjasnějších objektů ve vesmíru – září jako 500 bilionů Sluncí.

Kvasary jsou jasné objekty poháněné hmotou padající do supermasivní černé díry v centrech galaxií v raném vesmíru. Nejpřijatelnější teorie říká, že když se dvě galaxie bohaté na plyn spojí do jedné větší galaxie, gravitační interakce obou galaxií způsobí pád plynu směrem k supermasivní černé díře v jedné nebo obou galaxiích, což vyvolá aktivitu kvasarů.

K ověření této teorie použil mezinárodní tým vědců pod vedením Takumy Izumiho radioteleskop ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) a zaměřil se na nejstarší známou dvojici kvasarů.

Tento pár, který se nachází ve směru souhvězdí Panny, vznikl již během prvních 900 milionů let existence vesmíru. Další výzkum pak ukázal, že obě galaxie, v jejichž centrech kvasary hodují, spojuje prach a plyn. Tato skutečnost naznačuje, že se galaxie nacházejí v procesu slučování.

Kvasar
Zdroj: ALMA Observatory

Brzy vytvoří monstrózní galaxii

„Pozorování pomocí ALMA umožnila také změřit množství plynu a materiálu, z něhož vznikají nové hvězdy. Tým zjistil, že obě galaxie jsou velmi bohaté na plyn, což naznačuje, že kromě intenzivnější aktivity kvasarů vyvolá budoucí splynutí i rychlý nárůst tvorby hvězd, tzv. hvězdotvorbu,“ píše server Science Daily. Vědci se domnívají, že aktivita, kterou pozorovali, povede k tomu, že se obě galaxie brzy srazí a vytvoří jednu „monstrózní galaxii“.

Zdroj náhledové fotografie: dragonuppl / Pixabay, zdroj: Science Daily

Total
0
Shares
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..