Galaxie Cartwheel

V Mléčné dráze objevili záhadný rádiový kruh Kýklos. Experti se nemohou shodnout na tom, co je vlastně zač

  • Ve vesmíru našli gigantický rádiový kruh.
  • Netuší, co ho způsobilo.
  • Vědci mu přezdívají Kýklos.

V roce 2019 zachytil nově dokončený teleskop Australian Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP) něco, co dosud nikdo nespatřil: prstence rádiových vln tak velké, že by se do každého z nich vešly celé galaxie. Astronomové odhadují, že jsou staré miliardu let.


Nepřehlédněte: Přivedl do rozpaků i špičkové vědce. Sedmnáctiletý génius sestrojil funkční fúzní reaktor


Gigantické kruhy rádiových vln

Oficiálně je nazvali Odd Radio Circles, zkráceně ORC. Jejich průměr je přibližně jedna arcminuta, což představuje při pozorování ze Země zhruba tři procenta velikosti Měsíce. Všechny jsou také pozorovatelné jenom na rádiových vlnových délkách. V rentgenovém, optickém a infračerveném spektru jsou zcela neviditelné.

Během nedávného pozorování, který provedl systém radioteleskopů MeerKAT, astronomové pod vedením Cristobala Bordiu z observatoře v italské Catanii spatřili další ORC.

Všechny předchozí rádiové kruhy byly nalezeny ve vysokých galaktických šířkách. Jinými slovy, nacházely se vysoko nad rovinou naší galaxie Mléčné dráhy, což znamená, že jsou extragalaktické.

Co jsou zač?

Astronomové si dlouho pohrávají s myšlenkou, že ORC jsou pozůstatky neuvěřitelně mohutných explozí v centrech galaxií. O příčině těchto událostí se však vědou diskuze: mohlo je vyvolat například splynutí dvou supermasivních černých děr. Druhou hypotézou je rázová vlna ze vzniku milionů hvězd a třetí jsou silné proudy, které v galaxiích vystřelují vysoce energetické částice.

Nově objevený ORC (J1802-3353) se však nachází pouhých šest stupňů nad rovinou naší galaxie. Navíc se z našeho pohledu zdá, že je poměrně blízko galaktického středu. Tomuto podivnému rádiovému trhu astronomové přezdívají Kýklos, neboli „mléčný kruh“.

Samotný ORC je viditelný pouze na rádiových vlnových délkách, kde tvoří téměř dokonalý kruh. Pokud Kýklos není extragalaktický, pak se musí nacházet v naší galaxii, což naznačuje jeho hvězdný původ, říkají vědci.

V současnosti pracují s několika hypotézami, jak mohl Kýklos vzniknout. Mohlo by jít o planetární mlhovinu, pozůstatek novy nebo také o projev Wolfovy–Rayetovy hvězdy. „Na základě omezených údajů, které v současné době máme k dispozici, se zdá, že morfologické a spektrální charakteristiky Kýklosu odpovídají spíše charakteristikám Wolfovy-Rayetovy obálky,“ uvádí studie. Jasnou odpověď na původ Kýklosu však vědci zatím nemají.

I proto plánují ORC J1802-3353 zkoumat pomocí kosmického teleskopu Jamese Webba (JWST). Získání nových dat by mohla záhadu nově objeveného rádiového kruhu vyřešit, nebo alespoň vědce nasměrovat správným směrem.

Zdroj náhledové fotografie: se souhlasem NASA, zdroj: The Space

Total
0
Shares
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..