Překvapený muž, telefon

Nejnebezpečnější virus na světě ovládl telefony v Česku. Jak se mu bránit?

  • Andreed terorizuje české uživatele.
  • V napadeném telefonu nadělá pěknou paseku.

V uplynulých týdnech byl v Česku největší hrozbou pro chytré telefony se systémem Android spyware Andreed. Bezpečnostní specialisté ho detekovali ve zhruba čtrnácti procentech všech případů. Virus šíří agresivní reklamu prostřednictvím zavirovaných mobilních her, a to bez ohledu na věk uživatelů. Vyplývá to z pravidelné analýzy detekčních dat společnosti ESET.


Nepřehlédněte: Země bude mít vlastní černou díru. Teorie fyzika z Harvardu slibuje nekonečný zdroj energie


Telefony napadá nebezpečný spyware

Andreed je adware, který zahltí telefon nevyžádanou reklamou. Jakmile se do smartphonu dostane, zpomalí ho tak, že je prakticky nepoužitelný. Navíc inzeráty, které zobrazuje, často odkazují na phishingové stránky nebo ke stažení dalšího, mnohem nebezpečnějšího škodlivého kódu.

Velké nebezpečí pro uživatele chytrých telefonů s Androidem představuje také malware Agent.HQS, protože sbírá přihlašovací údaje, které je možné na černém trhu velmi lukrativně zpeněžit. Útočníci jej šíří zejména v pirátské kopii aplikace MX Player, a to pravděpodobně prostřednictvím platformy Telegram. Jedná se o tzv. dropper. Tento typ malwaru funguje jako obálka: když si uživatelé nainstalují infikovanou aplikaci, obálka se rozbalí a s ní se nainstaluje i nějaký další škodlivý kód.

Lidé by se měli mít na pozoru i před trojským koněm Cerberus, který obsahuje několik sofistikovaných funkcí, které slouží k okradení oběti. Jedna jeho funkce dokáže například odečítat přihlašovací údaje z legitimních webových stránek bank a odesílat je útočníkům.

Další pak slouží k čtení SMS kódů a obcházení dvoufázového ověření, včetně Google Authenticatoru. Cerberus  v napadeném zařízení dokáže také zaznamenávat stisky kláves na klávesnici, sbírat informace o  kontaktech, poloze a další citlivé údaje.

Telefony s Androidem ohrožuje nebezpečný trojský kůň
Zdroj: ESET

Co můžete udělat pro to, abyste se virům vyhnuli?

Nikdy nestahujte aplikace nebo aktualizace ze zdrojů mimo oficiální Obchod Play. Ačkoli ani v jeho případě nemají uživatelé nikdy jistotu, že nenarazí na aplikaci obsahující škodlivý kód, stále je zde větší pravděpodobnost, že bezpečnostní týmy společnosti Google škodlivé aplikace včas odhalí a odstraní.

Zdroj náhledové fotografie: Freepik / Freepik, zdroj: ESET

Total
0
Shares
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..