Pozemská Černá skříňka (Earth's Black Box)

Nezničitelná černá skříňka Země má zaznamenat konec světa. Pro případ, že by lidstvo vyhynulo

  • Vzniká nezničitelná černá skříňka lidstva.
  • Bude ukrytá v Tasmánii.

V Tasmánii postaví „černou skříňku“ Země o velikosti autobusu, která zaznamená svědectví o konci světa. Jejím cílem bude pomoci budoucím generacím pochopit, jak lidstvo reagovalo na klimatickou krizi a další překážky.


Nepřehlédněte: Přivedl do rozpaků i špičkové vědce. Sedmnáctiletý génius sestrojil funkční fúzní reaktor


Vzniká „černá skříňka planety Země“

Mnozí lidé se ptají, co se stane, pokud se lidská civilizace zhroutí. Možná budou stát torza velkých měst a lidé budou přežívat v malých a uzavřených komunitách. Mnoho důkazů o tom, proč lidstvo zaniklo, ale zřejmě nezůstane. Změnit to má „černá skříňka“ Země, která bude nepřetržitě zaznamenávat data o globálním oteplování a další významné události.

Projekt je pojmenován Earth’s Black Box a jedná se o obrovskou ocelovou konstrukci, která bude naplněna pevnými disky napájenými solárními panely. Každý z nich bude v reálném čase dokumentovat a uchovávat vědecké poznatky a analýzy, včetně problémů, se kterými se náš svět potýká.

„Pokud dramaticky nezměníme svůj způsob života, změna klimatu a další člověkem způsobená nebezpečí způsobí kolaps naší civilizace,“ vysvětluje webová stránka projektu a dodává: „Earth’s Black Box bude zaznamenávat každý náš krok směrem k této katastrofě. Stovky souborů dat, měření a interakcí souvisejících se zdravím naší planety budou průběžně shromažďovány a bezpečně uloženy pro budoucí generace.“

Deset metrů dlouhý monolit bude postaven na žulové planině na západním pobřeží Tasmánie, kterou odborníci vybrali pro její geopolitickou a geologickou stabilitu. Dalšími kandidáty byly Malta, Norsko a Katar. „Schránka bude vyrobena z oceli o tloušťce 7,5 centimetru. Konstrukce bude ze žuly,“ popsal Jonathan Kneebone ze studia Glee Society, které se podílelo na návrhu monolitu.

Všechny nás přežije

„Je navržena tak, aby nás všechny přežila. Pokud dojde k nejhoršímu, tahle věc tu bude pořád,“ myslí si Kneebone. Schránka bude mimo jiné zaznamenávat a uchovávat údaje o teplotě moří, vymírání druhů, změnách ve využívání půdy, lidské populaci, vojenských výdajích a spotřebě energie.

Podle některých lidí je neobvyklý projekt pouhý PR trik zaměřený na upoutání lidské pozornosti, zatímco jiní ho považují za důležitý návod pro postapokalyptickou společnost. Zdá se však, že tvůrci vše berou naprosto vážně.

„Účelem zařízení je poskytnout objektivní zprávu o událostech, které vedou k zániku planety, nést odpovědnost za budoucí generace a inspirovat k naléhavým opatřením. Jak příběh skončí, záleží jen na nás. Jisté je jedno: Vaše činy, nečinnost a interakce jsou nyní zaznamenávány,“ uzavírají tvůrci černé skříňky.

Zdroj náhledové fotografie: se souhlasem Earth’s Black Box, zdroj: Earth’s Black Box, Unilad

Total
0
Shares
1 komentář

Comments are closed.