Obličej na Marsu

NASA na Marsu objevila obličej, který pozná každý. Vyfotila ho z výšky 250 kilometrů

  • NASA zveřejnila pozoruhodný snímek Marsu.
  • Mnozí v něm vidí smajlík.

Přibližně 250 kilometrů nad povrchem Marsu krouží družice vybavená tou nejlepší kamerou, která kdy zkoumala cizí vesmírné objekty, zařízení známé jako ExoMars Trace Gas Orbiter. Nedávno vyfotila na povrchu Marsu útvar, který až pozoruhodně připomíná obličej nebo smajlík.


Nepřehlédněte: Na oběžné dráze Země vyfotili podivně se otáčející vesmírné plavidlo. USA ani Rusku nepatří


NASA zveřejnila snímek Marsu

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zveřejnil dechberoucí snímek povrchu Marsu, který zachycuje kus terénu ve tvaru smajlíku. Fotografie byla původně vyfocená z výšky 250 kilometrů, při jejím přiblížení ale vědci nalezli zmíněný úsměvný jev.

Mars, který je dnes tisíckrát sušší než nejsušší poušť na Zemi, postupně ztratil svou izolační atmosféru. Kdysi velká marťanská jezera a řeky rudé planety se vypařily asi před 3 miliardami let a skalnatý svět se ponořil do globálního mrazu. Některé vodní nádrže s vysokým obsahem soli však přetrvaly. V těchto dávných bazénech se dokonce mohly nacházet zbytky života – odolné primitivní mikroby. Nakonec však i tato marsovská jezírka zanikla. Zůstaly po nich ale solné usazeniny, jako jsou ty na fotografii, která připomíná smajlík.

Není to poprvé, co vesmírné nadšence upoutal na Marsu útvar připomínající věci dobře známé z naší planety. V květnu minulého roku se například objevil snímek, na kterém se s trochou fantazie vyskytoval vchod do podzemního úkrytu. Média útvar překřtila na „dveře pro mimozemšťany“.

Tvář na Marsu
Zdroj: NASA

Tvář mimozemšťana

Mnohem dříve, v roce 1976, obletěly svět snímky z oblasti Cydonia, které zachycovaly útvar podobný mimozemské tváři. Obrazy obličeje, vystupujícího z povrchu rudé planety, se okamžitě staly základem pro spoustu konspiračních teorií a fantastické spekulace jejího původu našly své místo ve spoustě románů, filmů a dokonce jedné epizodě Akt X.

Až po 20 letech se nad místo dostaly další sondy, které pořídily fotografie z jiných úhlů a ukončily tak veškeré konspirace – tvář mimozemšťana byla jen důsledkem náhodné hry světel a stínů na přirozeném geologickém útvaru.

Zdroj náhledové fotografie: ESA / NASA / TGO / CaSSIS, zdroj: Mashable

Total
0
Shares
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..