Pulsar

Bizarní těleso se řítí vesmírem rychlostí přes 1 900 000 km/h. Jeho původ je obestřen tajemstvím

  • Nejrychlejší hvězda ve vesmíru míří do středu Mléčné dráhy.
  • Letí rekordní rychlostí, hlásí vědci.

Komunita vesmírných nadšenců jásá. Dobrovolníkům z občanského vědeckého projektu Backyard Worlds, který se pídí po záhadné deváté planetě, se podařilo najít hvězdu, jež nemá obdoby.


Nepřehlédněte: NASA oznámila zásadní objev! Měsíc má dost kyslíku na to, aby udržel naživu miliardy lidí po dobu tisíců let


Rychle letící těleso CWISE J1249+3621

Vesmír je plný překvapení. Při analýze snímků objevili astronomové hvězdu, která se osamoceně řítí kosmem rychlostí přes 1 900 000 km/h, tedy asi 1 500krát rychleji než zvuk! Naštěstí tento galaktický uprchlík míří jinam a ne směrem k Zemi.

Vědci zjistili, že se jedná o vzácného podtrpaslíka třídy L s velmi nízkou hmotností a teplotou. Výzkum se svým týmem vedl profesor na Kalifornské univerzitě v San Diegu Adam Burgasser, výsledky pak zveřejnil v časopise The Astrophysical Journal Letters.

„Rychlost a trajektorie hvězdy ukázaly, že se pohybuje dostatečně rychle na to, aby mohla potenciálně uniknout gravitaci Mléčné dráhy,“ citoval portál Science Daily Burgassera.

Magnetar, hvězda
Zdroj: NASA (Goddard Space Flight Center/S. Wiessinger)

Vesmír je plný záhad

Vědci se nyní snaží přijít na to, co extrémní rychlost hvězdy způsobilo. Uvažují o tom, že mohla být „nakopnuta“ supermasivní černou dírou Sagittarius A*, která se nachází ve středu naší galaxie.

Další možností je, že objekt CWISE J1249+3621 byl vystřelen z kulové hvězdokupy prostřednictvím dynamické interakce s černými dírami v jejím centru. Třetí možností je, že hvězda vůbec nepochází z Mléčné dráhy, ale pouze naší galaxií prolétá.

Experti již oznámili, že hodlají pokračovat v podrobnějším zkoumání atmosféry CWISE J1249+3621, aby zjistili, zda její chemické složení prozradí něco bližšího o jejím původu.

Zdroj náhledové fotografie: ipicgr / Pixabay, zdroj: NASA

Total
0
Shares