Perseverance, Mars

Velký objev na Marsu? NASA na rudé planetě našla minerály, které mohou být důkazem života

  • O krok blíž k objevení života na Marsu.
  • Vozítko na planetě našlo minerály, které vznikají při vysrážení vody.

Americký robotický průzkumník Perseverance pokračuje v odhalování tajemství marsovského kráteru Jezero. Podle všeho dokázal, že daný kráter byl skutečně dříve jezerem a nebo vodní oázou. Veškeré dosud zjištěné indicie nasvědčují tomu, že na Marsu kdysi mohl být život, resp. vhodné podmínky pro jeho uchování. Pokud však ano, bylo tomu před miliardami let.


Nepřehlédněte: Majonéza objasnila jednu z největších záhad jaderné fúze. Sen o energii Slunce na Zemi je zase blíž


Vozítko NASA Perseverance

Mise Perseverance hledá na Marsu stopy dávného života. Vozítko proto neúnavně zkoumá kráter Jezero, starobylé paleojezero s deltou sedimentů a dalšími zajímavými geologickými prvky. V roce 2022 rover odebral sedm vzorků hornin z vějířovité delty na západním svahu kráteru.

Tým NASA a vědci z Massachusettského technologického institutu (MIT) nedávno analyzovali jejich chemické složení a zjistili, že obsahují minerály typicky vzniklé ve vodě, což naznačuje, že byly usazeny nebo se vytvořily ve vodním prostředí.

V sedimentech NASA objevila karbonáty, což jsou minerály, které vznikají při vysrážení vody. Na Zemi tvoří karbonáty útesy. Proto jsou tyto minerály považovány za ideální pro uchování mikroskopických zkamenělin.

Nový objev posiluje hypotézu, že v kráteru Jezero se kdysi nacházelo rozsáhlé jezero. Odborníci sice nevědí, jak dlouho tento vodní ráj existoval, ale podmínky byly pravděpodobně vhodné pro potenciální vznik života.

„Tyto horniny potvrzují alespoň dočasnou přítomnost obyvatelného prostředí na Marsu,“ uvedla Tanja Bosaková, hlavní autorka studie a profesorka geobiologie na katedře věd o Zemi, atmosféře a planetách (EAPS).

NASA, Perseverance
Zdroj: NASA

Na Marsu pátrá po životě

„Zjistili jsme, že zde existovala velká vodní aktivita. Jak dlouho, to nevíme, ale určitě dostatečně dlouho na to, aby se vytvořily tyto velké sedimenty,“ dodala Bosaková. Kromě uhličitanů vědci v některých vzorcích identifikovali i sírany. To naznačuje přítomnost vysoce slané vody v kráteru v určitém období.

Přístroje roveru nezjistily ve zkoumaných vzorcích hornin definitivní důkazy o přítomnosti organických látek. Organická hmota je často spojována s životem, ale může vzniknout i nebiologickými geologickými procesy.

Přesto se vědci NASA domnívají, že tyto horniny bohaté na minerály jsou nejlepší možností pro objevení stop po dávném marsovském životě. Vzorky půdy a hornin z Marsu by se později měly analyzovat v pozemských laboratořích, a to se zaměřením na případné důkazy tamního minulého života a také na možná zdravotní rizika pro budoucí výpravy lidí na naši sousední planetu.

Zdroj náhledové fotografie: NASA, zdroj: Interesting Engineering

Total
0
Shares