Vesmír, warpový pohon

Vědci vynalezli způsob, jak odhalit mimozemšťany! Inspirovali se warpovým pohonem ze Star Treku

  • Warpový pohon znáte ze Star Treku.
  • Vědci přišli na to, jak jej ve vesmíru detekovat.
  • Pomohl jim Einstein.

Přestože warpový pohon existuje zatím jen v seriálech a filmech, málokdo ví, že má konkrétní popis v obecné teorii relativity, jelikož astrofyzik Miguel Alcubierre z University of Wales v roce 1994 jako první navrhl metriku časoprostoru, která podporuje cestování rychlostí vyšší než světlo. Jeho supervýkonný motor manipuluje s tkaninou samotného časoprostoru, stlačuje ho před vesmírnou lodí a rozšiřuje ho za ní. Vzniká tak warpová bublina, která kosmickému plavidlu umožňuje cestovat neuvěřitelnou rychlostí a chrání cestující uvnitř, zatímco ti ve zlomku sekundy překonávají světelné roky mezihvězdného nebo dokonce mezigalaktického prostoru.


Nepřehlédněte: NASA obdržela zakódovanou zprávu ze vzdálenosti 16 milionů kilometrů od Země. Kdo ji poslal?


Warpový pohon by nás dostal na Mars během pár minut

Ačkoli realizaci Alcubierrova warpového pohonu v reálném životě brání řada překážek, například požadavek na exotický typ hmoty se zápornou energií, z výpočetního hlediska lze simulovat jeho chování v čase, pokud je k dispozici stavová rovnice popisující hmotu.

Tým vědců z nejlepších světových univerzit, včetně Oxfordu a Institutu Maxe Plancka, v nové studii tvrdí, že kolaps warpové bubliny generuje gravitační vlny, které bychom mohli detekovat zde na Zemi, což je zajímavý myšlenkový experiment, který by nám mohl pomoci při hledání mimozemského života.

„I když jsou warpové motory čistě teoretické, mají dobře definovaný popis v Einsteinově obecné teorii relativity,“ řekla fyzička Katy Cloughová z univerzity královny Marie v Londýně. „Numerické simulace umožňují zkoumat, jaký dopad by mohly mít na časoprostor.“

Radioteleskop
Zdroj: bertomic / Pixabay

Přepsání fyzikálních zákonů

Vědci přiznávají, že současné observatoře by kolaps warpové bubliny nezachytily. Budoucí přístroje by však mohly. A přestože žádné takové aparáty zatím nebyly financovány, technologie pro jejich sestrojení existuje.

„Celkově by se signál velmi lišil od typických koalescencí kompaktních dvojhvězd pozorovaných detektory gravitačních vln a více se podobal událostem, jako je kolaps nestabilní neutronové hvězdy nebo čelní srážka dvou černých děr, což by mohlo vést k nalezení mimozemského života,“ uvádí článek.

Pochopení nové vědecké studie je samozřejmě nad síly většiny smrtelníků. To podstatné je ale evidentní: kdyby nějaká mimořádně pokročilá civilizace dokázala nadsvětelný pohon postavit, dalo by se to odhalit. O superrychlém pohonu, který by nás ke vzdáleným světům dostal ve zlomku času, sní lidé od nepaměti. O nalezení mimozemského života platí totéž.

Zdroj náhledové fotografie: generováno AI (Bing Image Creator), zdroj: Futurism, arXiv, Sci.news

Total
0
Shares