Překvapený muž, telefon

Telefony od Samsungu mají vážnou bezpečnostní chybu. Velké nebezpečí hrozí i Čechům

  • Google upozorňuje na nový útok podvodníků.
  • Vytvoří vlastní síť 2G a posílají přes ni falešné zprávy.
  • Samsung neumožňuje u svých telefonů 2G vypnout.

Google na svém blogu varuje před podvody, které využívají takzvané simulátory mobilních sítí, známé také jako False Base Stations (FBS). Většina telefonů je proti těmto útokům imunní, nicméně u mobilů, které stále podporují 2G, to problém představuje, a ne malý. Bohužel se to týká i některých zařízení v Česku.


Nepřehlédněte: „Váš iPhone byl napaden.“ Apple varuje před útokem nebezpečného viru, který se v mobilu chová jako špion


Podvodníci s 2G

V příspěvku Google vysvětluje, že podvodníci vytváří vlastní virtuální mobilní sítě. Ty pak mohou upravit tak, aby vypadaly jako sítě poskytované zavedenými operátory. V tu chvíli se k těmto falešným sítím mohou začít připojovat mobilní telefony v okolí, protože nemusí být schopny rozlišit mezi falešnou a skutečnou sítí.

Podvodníci v takovém případě převedou připojená zařízení běžných lidí k 2G síti, kterou vytvoří. Dělají to proto, že síť 2G už postrádá řadu zásadních bezpečnostních opatření, která nabízejí sítě 4G a 5G.

Využitím absence těchto bezpečnostních prvků mohou zločinci posílat na tato zařízení SMS obsahující spam, což může jejich majitele přimět k tomu, aby naletěli podvodníkům a podvodům, a také je sledovat a odposlouchávat jejich komunikaci.

U OneUI nejde vypnout 2G
Zdroj: FONETECH.CZ

Ochrana neexistuje ani v Česku

Google uživatele varuje, aby na svém telefonu zablokovali využívání 2G sítí, tedy pokud to jde. A v tom je právě háček: přestože to mají umět všechny telefony s Androidem 12 a novějším, existují výjimky, například Samsung mobily s nadstavbou One UI.

Funkce se může lišit v závislosti na region, ale třeba u nás v České republice to možné není. V telefonu si můžete vybrat, zdali bude telefon akceptovat sítě 5G/4G/3G/2G, popřípadě jen 4G/3G/2G, tedy bez nejnovějších 5G.

Majitelé telefonů a tabletů Galaxy se tak vystavují podvodům a podvodům prostřednictvím výše uvedených útoků. Samsung zatím situaci nijak nekomentoval, na opravě nejspíš zatím nepracuje.

Zdroj náhledové fotografie: Freepik, zdroj: Google, SamMobile

Total
0
Shares
1 komentář
  1. No tak se 2g navzdy vypne … cekam aktualizaci 😉

Comments are closed.