Černá díra

Vědci řeší záhadu. Do pohybuje se zničehonic dala supermasivní černá díra

  • Astronomové pozorují zvláštní černou díru
  • Pohybuje se nezvykle rychle

Výzkumníci objevili něco neuvěřitelného – černou díru v pohybu. Je přibližně třikrát větší než naše Slunce a vesmírem se řítí rychlostí 185 000 kilometrů za hodinu, upozornil server The Harward Gazette.


Nepřehlédněte: Náš svět může být propojen s antivesmírem, v němž čas plyne obráceně, tvrdí vědec


Nenasytná supermasivní černá díra

Astronomové působící na Harvard-Smithsonianově centru astrofyziky v americkém státě Massachusetts identifikovali pozoruhodnou supermasivní černou díru. Výsledky jejich studie zveřejnil časopis Astrophysical Journal.

„Neočekáváme, že by se většina supermasivních černých děr pohybovala; obvykle se spokojí s tím, že zůstávají na místě,“ řekl hlavní autor studie Dominic Pesce. „Jsou prostě tak těžké, že je obtížné je rozpohybovat. Uvědomte si, o kolik obtížnější je uvést do pohybu bowlingovou kouli než fotbalový míč a vezměte v úvahu, že v tomto případě je ‚bowlingová koule‘ několikamilionkrát hmotnější než Slunce.“

Vědci zkoumali deset vzdálených galaxií a supermasivní černé díry v jejich centrech. Konkrétně studovali černé díry, které obsahují vodu ve svých akrečních discích – spirálních strukturách, které se stáčejí směrem dovnitř k černé díře.

Jak voda obíhá kolem temného monstra, vytváří paprsek rádiového světla podobný laseru. Jsou to právě tyto „lasery“, které umožňují vědcům přesně měřit rychlost černých děr. Experti zjistili, že devět supermasivních černých děr je v klidu, ale jedna se pohybuje nezvykle rychle.

Černá díra
Zdroj: Placidplace / Pixabay

Experti jsou zmatení

Tato černá díra se nachází ve vzdálenosti 230 milionů světelných let od Země v centru galaxie s názvem J0437+2456. Její hmotnost je asi třikrát větší než hmotnost Slunce. Pomocí následných pozorování výzkumníci zjistili, že se pohybuje rychlostí asi 185 000 kilometrů za hodinu.

Co je příčinou jejího pohybu, není známo. „Možná pozorujeme následky splynutí dvou supermasivních černých děr,“ řekl Jim Condon, radioastronom z Národní radioastronomické observatoře, který se na studii přímo podílel. „Výsledkem takového splynutí může být přetočení nově vzniklé černé díry a my ji můžeme pozorovat v okamžiku přetáčení nebo při jejím opětovném usazování.“

Existuje však ještě jedna, možná ještě zajímavější možnost: černá díra může být součástí binárního systému. K určení skutečné příčiny jejího neobvyklého pohybu však bude zapotřebí dalších pozorování, přiznávají vědci.

Zdroj náhledové fotografie: Kyraxys / Pixabay, zdroj: The Harward Gazette

Total
0
Shares