NASA, Měsíc

Expert prozradil, co se stalo s americkými vlajkami, které astronauti NASA zanechali na Měsíci

  • Vlajky na Měsíci stále stojí.
  • Podívejte se na důkaz ze sondy LRO.

Dne 21. července 1969 se Neil Armstrong a Buzz Aldrin stali prvními lidmi, kteří se prošli po Měsíci. Na počest úspěchu mise Apollo 11 dvojice zasadila žerď osmnáct centimetrů hluboko do měsíčního povrchu a poté vztyčila vlajku USA. Od té doby bylo na Měsíci vztyčeno dalších pět amerických vlajek – jedna během každého přistání v rámci programu Apollo. Co se však s těmito šesti vlajkami v průběhu let stalo a stojí některá z nich dodnes? Podle astrofotografa Roberta Reevese ne všechny obstály ve zkoušce času.


Nepřehlédněte: NASA umí streamovat záběry z vesmíru extrémně rychle. Využívá k tomu systém laserů


Vlajky na Měsíci stále stojí

„Měsíc je od nás vzdálen 384 400 kilometrů. Nejmenší objekty na Měsíci, které lze spatřit pozemským dalekohledem, dokonce i tím profesionálním, mají průměr necelý kilometr,“ vysvětluje Reeves.

„Vzhledem k tomu, že vlajky, které na Měsíci zanechali astronauti z programu Apollo, jsou mnohem menší, je prostě nevidíme“ pokračuje. „Ani výkonný Hubbleův vesmírný dalekohled není schopen vlajky spatřit.“

Naštěstí kolem Měsíce obíhá řada sond, včetně družice Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), jež je schopna zaznamenat stíny, které vrhají vlajky zanechané na povrchu pod ní. Podle Reevese lze z fotografií pořízených LRO v posledních letech vyvodit, že vlajky zanechané misemi Apollo 12, 16 a 17 stále stojí.

Mise NASA Apollo
Zdroj: NASA

Spadla jen ta Armstrongova

U první vlajky, kterou do měsíčního povrchu zapíchla posádka Apolla 11, je tomu jinak. Astronaut Buzz Aldrin ostatně již dříve řekl, že si všiml, že vlajku odfoukl proud spalin z motoru lunárního modulu při odletu a jeho slova potvrzuje i fotografie z LRO. Co se týče vlajek, které na Měsíci zanechaly mise Apollo 14 a 15, tak odborník říká, že je to padesát na padesát – fotky z LRO jsou nejednoznačné.

Sonda LRO začala zkoumat povrch Měsíce v září 2009. Hledá především minerály a další zdroje, a tedy místa pro budoucí mise. Pořízená data mají také sloužit k vypracování dosud nejpodrobnější mapy měsíčního povrchu.

Na Měsíci zůstala kromě vlajek spousta dalších věcí, o jejichž osudu se prostě nedozvíme, dokud se tam lidé znovu nevrátí. Nikdo například netuší, co se stalo s 96 sáčky lidských exkrementů.

Ty přitom mohou dát vědcům odpověď na otázku, zda je na tomto místě možný život. Pokud by se prokázalo, že bakterie a mikrobi skutečně přežili víc než 55 let, tak by to znamenalo, že se lidem podařilo vůbec poprvé rozšířit život mimo planetu Zemi.

Zdroj náhledové fotografie: NASA, zdroj: IFLScience, NASA

Total
0
Shares