Signál

USA vynesou na oběžnou dráhu umělou hvězdu. Najde ve vzdáleném vesmíru život?

  • Jsme ve vesmíru sami?
  • Odpověď může přinést umělá hvězda

Astronomové obvykle hovoří o nejmodernějších teleskopech, jako je ten Webbův, a špičkových observatořích. Jedním z nejpřevratnějších vědeckých nástrojů tohoto desetiletí je však miniaturní družice o velikosti krabice od bot.


Nepřehlédněte: Xiaomi chystá fotomonstrum. Dostane dva displeje pod sebou a 24 GB operační paměti


Nová hvězda nad USA

Když se podíváte na noční oblohu, pravděpodobně vás nenapadne přidat na ni další, ale NASA chce do konce desetiletí vypustit nad Spojené státy umělou „hvězdu“.

Hvězdy mají proměnlivou jasnost v závislosti na řadě faktorů, včetně toho, jak jsou od nás daleko a v jaké fázi životního cyklu se nacházejí. Pokud vědci získají co nejpřesnější data, budou moci například zjistit i to, jak rychle se vesmír rozpíná.

Družice, kterou plánují vypustit nad USA, bude fungovat jako umělá hvězda. Astronomům umožní přesněji měřit jasnost vesmírných objektů a lépe pochopit některé z největších záhad vesmíru, jako je například temná energie.

Landoltova sonda, pojmenovaná po astronomovi Arlu Landoltovi, se do kosmu dostane v roce 2029, kdy bude obíhat ve vzdálenosti 35 785 kilometrů od Země. Pouhým okem ji nebude možné spatřit. Při pozorování dalekohledem však bude připomínat hvězdu.

Země, stratosféra
Zdroj: LoganArt / Pixabay

Najde ve vesmíru život?

„Cílem je, abychom mohli u jiných planet obíhajících kolem hvězd zjistit, zda i ony mohou mít oceány, ve kterých by mohl vzniknout život,“ vysvětlil v prohlášení Jamie Tayar, odborný asistent astronomie na Floridské univerzitě. „U každé hvězdy je třeba přesně vědět, kolik energie z ní přichází, jak daleko od ní je planeta a tak dále.“

„Landoltova mise nám umožní změřit jasnost milionů hvězd,“ doplnil Peter Plavchan, docent fyziky a astronomie na George Mason University. „Takových měření lze dosáhnout pouze pomocí umělé hvězdy na oběžné dráze ve vesmíru, kde je přesně znám fyzikální tok fotonů.“

Vědci doufají, že pokud bude Landoltova mise úspěšná, pomůže jim identifikovat nové obyvatelné zóny kolem hvězd a tím pádem i světy, které by mohly být vhodné pro vznik života.

Zdroj náhledové fotografie: ipicgr / Pixabay, zdroj: IFLScience, News Science & Nature

Total
0
Shares