FRB, signál

„Měli jsme z toho husí kůži.“ Vědci tvrdí, že nejmohutnější vesmírná exploze od velkého třesku skrývala tajemství

  • Největší exploze ve sluneční soustavě mířila přímo na Zemi
  • Dostala přezdívku BOAT, což je zkratka z výrazu Brightest Of All Time

Před dvěma lety detekovali vědci dosud nejjasnější výbuch ve vesmíru, který byl natolik silný, že ho nazvali BOAT (the Brightest Of All Time – Nejjasnější, jaký byl kdy zaznamenán). Nyní zjistili, co ho způsobilo.


Nepřehlédněte: Webbův teleskop opět úřaduje. Vykřesal naději, že život existuje i mimo Zemi


Nejsilnější vesmírná exploze

Záblesk gama (GRB 221009A) se vědcům podařilo zachytit v noci z 9. na 10. října v roce 2022. Signál, pocházející z místa souhvězdí Šípu, putoval podle NASA odhadem 2,4 miliardy let, než dosáhl Země. Výzkumníci se domnívali, že byl důsledkem zrození nové černé díry, která se zformovala v srdci bortící se masivní hvězdy. V nové studii upřesnili, že ho způsobila srážka hmoty a antihmoty.

GRB záblesky, jako BOAT, jsou spojeny se zrodem černých děr, obvykle z kolapsu hvězd o hmotnosti větší než 25 hmotností Slunce. Podle prohlášení NASA je při pohlcování hmoty vzniklým vesmírným monstrem část této hmoty vymrštěna opačným směrem, než se nachází rostoucí černá díra, a vytváří tak mohutné energetické proudy, které pronikají skrz vnější část umírající hvězdy.

Radioteleskop
Zdroj: bertomic / Pixabay

Vesmír je plný záhad

Nejjasnější ze všech zaznamenaných gama záblesků – přezdívaný BOAT, svou jasností překonal všechny předchozí rekordy – byl 70krát jasnější než cokoli, co vědci předtím pozorovali; přesytil senzory gama záření do té míry, že trvalo měsíce detektivní práce, než se podařilo zjistit, jak silný vlastně byl. Samotná síla výbuchu, která dosáhla nepředstavitelných 18 teraelektronvoltů, vědce překvapila. Pro srovnání, viditelné světlo má energii asi 2 až 3 elektronvolty.

„Když jsem ten signál uviděl poprvé, měl jsem husí kůži,“ uvedl vědec Edvige Ravasio, astrofyzik z nizozemské Radboudovy univerzity. Síla GRB 221009A je podle expertů důkazem toho, že elektrony a jejich partneři z antihmoty, tzv. pozitrony, do sebe narážejí a vzájemně se ničí. Když se tyto dva typy částic navzájem anihilují, obvykle se uvolní energie o hodnotě asi půl milionu elektronvoltů.

To je sice mnohem méně než 18 teraelektronvoltů, ale vědci pro to mají vysvětlení: zjištěné výtrysky se pohybovaly směrem k Zemi rychlostí blízkou rychlosti světla, a tak se vtěsnaly do sebe – čím užší výtrysky jsou, tím více se gama záření soustředí do jednoho bodu.

Astronomové odhadují, že tak jasný záblesk gama, jako GRB 221009A, se znovu objeví nejdříve za 10 tisíc let. Jednalo se tedy o pozorování, kterého jsou lidé svědky jednou za život.

Zdroj náhledové fotografie: Chalmers University of Technology, zdroj: Live Science

Total
0
Shares