Titan, NASA

Webbův teleskop opět úřaduje. Vykřesal naději, že život existuje i mimo Zemi

  • Pod povrchem Arielu možná bublá obří oceán
  • Je tam život?

Jupiterův měsíc Europa je jedním z mála světů v našem solárním systému, který by mohl potenciálně obsahovat podmínky vhodné pro život. Výzkum ukázal, že se pod jeho vodním ledem nalézá oceán kapalné vody se skalnatým dnem. Nedávná pozorování pomocí teleskopu Jamese Webba však ukazují, že Ariel, měsíc Uranu, je také žhavým kandidátem pro objevení mimozemského života.


Nepřehlédněte: Vědci zase jednou kroutí hlavou. Neutronová hvězda se chová jako obří zahradní rozstřikovač


Webbův teleskop se znovu vytáhl

Jak k tomuto závěru vědci dospěli? Webbův teleskop na Arielu objevil oxid uhličitý a led, a to na povrchu útvarů, které se vzdalují od směru oběžné dráhy. Možnou příčinou by mohl být podpovrchový oceán, což znamená, že existuje slušná šance, že na tomto měsíci najdeme v nějaké formě život. 

Tento objev je překvapivý, protože Uran se nachází v průměru 2,9 miliardy kilometrů od Slunce. Vědci říkají, že za normálních okolností by se v takové vzdálenosti měl oxid uhličitý přeměnit na plyn a uniknout do vesmíru. V případě Arielu to však neplatí.

Donedávna nejpopulárnější teorií, jak se oxid uhličitý na povrch Arielu dostává, byla interakce mezi jeho povrchem a nabitými částicemi v magnetosféře Uranu. Proces známý jako radiolýza rozkládá molekuly ionizací.

Ariel
Zdroj: NASA

Najdeme ve vesmíru život?

Nová studie publikovaná v časopise Astrophysical Journal Letters přináší zajímavou alternativu, molekuly oxidu uhličitého jsou z Arielu vypuzovány pravděpodobně z podpovrchového kapalného oceánu!

Uran je sedmou planetou sluneční soustavy a má pět měsíců, Ariel je jedním z nich. Pozoruhodný je svým ledovým povrchem a fascinující rozmanitostí geologických vlastností. Objeven byl v roce 1851 Williamem Lassellem. 

Povrch Arielu je směsicí kaňonů, hřbetů, zlomů a údolí, které jsou většinou způsobeny tektonickou činností. Klíčovou roli v neustálé obnově povrchu hraje kryovulkanismus, díky němuž má Ariel nejjasnější povrch ze všech Uranových měsíců.

Zdroj náhledové fotografie: NASA, zdroj: Science Alert, jhuapl.edu

Total
0
Shares