Joby Aviation

Létající taxi budoucnosti je úžasně rychlé, tiché a hlavně bezemisní. V USA už ho testují

  • Výrobce Joby Aviation ukázal létající taxi
  • Vypadá jako kříženec letadla a vrtulníku

Futuristické vize létajících taxíků lákají čím dál více firem. Výrobu dopravních prostředků budoucnosti plánuje i americký startup Joby Aviation. Nejenže má koncept na papíře, ale před několika dny se jeho stroj dokonce vznesl k obloze.


Nepřehlédněte: Všechny telefony s Androidem trpí kritickou chybou, kterou aktivně zneužívají hackeři. Oprava je v nedohlednu


Létající taxi Joby Aviation

Společnost Joby Aviation znovu otestovala vodíkové elektrické létající taxi a dopadlo to nad očekávání dobře. Netradiční dopravní prostředek připomínající vrtulník s šesti rotory dokázal tentokrát doletět dál než kdy předtím – nad Kalifornií uletěl úctyhodných 840 kilometrů. A protože ho poháněl vodík, neprodukoval žádné emise.

„Cestování vzduchem má zásadní význam pro lidský pokrok, ale musíme najít způsoby, jak ho učinit čistším. Naše taxi má potenciál zásadně změnit způsob, jakým se pohybujeme po městech. Jsme nadšeni, že nyní vytváříme technologické odvětví, které by mohlo nově definovat cestování pomocí vodíkově-elektrických letadel,“ uvedl v prohlášení JoeBen Bevirt, zakladatel a generální ředitel společnosti Joby.

Joby Aviation
Zdroj: Joby Aviation

Neprodukuje žádné emise

Podle dostupných zpráv se v unikátním létajícím dopravním prostředku nachází nádrž pro 40 kilogramů kapalného vodíku, který je přiváděn do systému palivových článků generujících elektřinu, vodu a teplo. Nechybí také baterie, které poskytují taxi dodatečnou energii při vzletu a přistání.

„Představte si, že byste mohli letět ze San Francisca do San Diega, z Bostonu do Baltimoru nebo z Nashvillu do New Orleans, aniž byste museli na letiště, a to bez jakýchkoli emisí. Takový svět se blíží a pokrok, kterého jsme dosáhli, nám dává velký náskok do budoucna,“ vysvětluje Bevirt.

Joby Aviation doufá, že první vodíkové taxi na světě začne komerčně létat někdy v příštím roce, ačkoli předtím je ještě nutné, aby firma získala důležité posvěcení od Federálního úřadu pro letectví (FAA).

Zdroj náhledové fotografie: se souhlasem Joby Aviation, zdroj: IFLScience, Joby Aviation

Total
0
Shares