Atlantida

Odborníci našli skutečnou Atlantidu. Takto vypadala předtím, než byla zaplavena vodou

  • Město Pavlopetri leží v oblasti Peloponésu na jihu Řecka
  • Vědci jeho stáří se odhadují na 5000 let
  • Existovalo tedy ještě před dobou slavných Homérových hrdinů

Podmořské objevy, ať už jde o dávno ztracená města, artefakty nebo zbytky potopených lodí, uchvacují lidskou představivost jako máloco jiného. Skvělým příkladem velkých záhad je Pavlopetri, které archeologové považují za nejstarší potopené město na světě.


Nepřehlédněte: Hrozí lidstvu zkrácení dnů? Jádro Země zpomalilo a vědci se přou, co to znamená


Dechberoucí objev u břehů Řecka

O legendární Atlantidě bylo napsáno mnoho písní a inspirovala i několik filmů. Přestože ji mnozí považují za bájné místo, odborníci našli její mytologický protějšek. Je mnohem starší než bájná Atlantida a nachází se u pobřeží Řecka.

Město Pavlopetri leží v oblasti Peloponésu na jihu Řecka, kousek od jižní Lakónie, a jeho stáří se odhaduje na 5000 let, existovalo tedy ještě před dobou slavných Homérových hrdinů. Poprvé ho identifikoval geolog Folkion Negris v roce 1904 a v roce 1967 ho znovu objevil Nicholas Flemming z Oceánografického institutu na Southamptonské univerzitě, který popsal, že město z doby bronzové je ponořeno v hloubce asi 4 metry. Následující rok strávil Fleming v doprovodu skupiny archeologů z Cambridgeské univerzity šest týdnů průzkumem potopeného města.

Výzkumníci zmapovali starověké město, které se pyšnilo nejméně patnácti samostatnými budovami, nádvořími, ulicemi a hrobkami. Z mořského dna také vyzvedli řadu artefaktů, včetně keramiky a malé bronzové figurky, které datovali do období mezi lety 2800 a 1180 př. n. l.

Samotné městské stavby však pocházejí z období přibližně 1650 až 1180 př. n. l. Mohlo by se zdát, že objev dávno ztraceného města pohřbeného pod mořskými vlnami vyvolá značný rozruch. Ve skutečnosti však trvalo dalších 40 let, než se Pavlopetri dostalo další pozornosti odborníků.

Objevíme někdy Atlantidu?

V roce 2009 spustil společný tým badatelů z Eforátu podmořských památek řeckého ministerstva kultury, Řeckého centra pro námořní výzkum a Nottinghamské univerzity pětiletý projekt, jehož cílem bylo město podrobněji prozkoumat. Experti se snažili získat více poznatků o historii Pavlopetri prostřednictvím podrobného digitálního archeologického průzkumu a série podvodních vykopávek.

Během výzkumu vědci objevili dalších 9 000 metrů čtverečních nových budov, včetně velké obdélníkové haly a staveb, které lemovaly dříve nenalezenou ulici. Našli také keramiku, která potvrdila, že město existovalo v mykénském období (poslední fáze doby bronzové ve starověkém Řecku), a získali důkazy, které naznačují, že bylo obydleno přibližně od roku 3000 př. n. l. do roku 1100 př. n. l., kdy v něm žilo asi 500 až 2000 lidí.

Události, které Pavlopetri poslaly na mořské dno, nejsou známy, i když nejpravděpodobnější je, že bylo potopeno zemětřesením. Vzhledem k tomu, že město vzniklo ještě před Platónovým alegorickým popisem Atlantidy, se někteří vědci domnívají, že Pavlopetri bylo skutečnou inspirací pro tento ztracený kontinent, který dodnes fascinuje veřejnost i odborníky, uzavírá server IFLScience.

Zdroj náhledové fotografie: vecstock / Freepik, zdroj: IFLScience

Total
0
Shares