Exploze, nova

Připravte se na magickou podívanou: Noční obloha nad Českem bude zářit, ale ne díky Měsíci

  • Na obloze se brzy objeví nová hvězda.
  • Jasná má být jako Polárka.

Podle NASA se brzy staneme svědky velkolepé události, ke které dochází jen jednou za lidský život. V průběhu nadcházejících týdnů by měla noční oblohu rozzářit exploze novy vzdálené zhruba tři tisíce světelných let.


Nepřehlédněte: Na Mars za 30 dní: To není název nového filmu, ale ambiciózní plán NASA


Obloha nad Českem bude zářit

„Důvod, proč víme, že T Coronae Borealis (zkráceně T CrB) exploduje, je ten, že se tak děje jednou za 80 let. To znamená, že jsme nyní velmi blízko události, která se odehrává jednou za lidský život,“ vysvětlila Rebekah Hounsellová z Goddardova střediska vesmírných letů.

„Existuje několik rekurentních nov s velmi krátkými cykly, ale obvykle se s opakovaným výbuchem nesetkáváme často během lidského života a zřídkakdy tak relativně blízko naší soustavy,“ vysvětluje.

Systém Coronae Borealis se skládá z bílého trpaslíka – pozůstatku mrtvé hvězdy o velikosti Země a hmotnosti srovnatelné s naším Sluncem – a prastarého červeného obra, jehož neúprosná gravitace pomalu zbavuje hladového souseda vodíku. Ten se hromadí na povrchu bílého trpaslíka a způsobuje nárůst tlaku a tepla. Mělká hustá atmosféra bílého trpaslíka se nakonec zahřeje natolik, že dojde ke spuštění termonukleární reakce, až vznikne nova, kterou uvidíme ze Země.

Hvězda naposledy podobně explodovala v roce 1946 a astronomové předpokládají, že se tak stane znovu někdy mezi dnešním dnem a zářím, jak stojí na webu amerického vesmírného úřadu NASA.

Exploze, nova
Zdroj: NASA

Na nebi se ukáže nová hvězda

Za normálních okolností má dvojhvězdný systém Coronae Borealis zdánlivou hvězdnou velikost (magnitudu) +10, a je proto příliš slabý na to, aby byl viditelný pouhým okem (lidské oko zpravidla nevidí slabší hvězdy než ty, které mají magnitudu 5–6). Avšak během stadia novy vyskočí jeho jasnost zřejmě až na magnitudu +2, takže bude mít podobnou jasnost jako Polárka.

Nova půjde zahlédnout kdekoliv na severní polokouli, kde ji najdete v souhvězdí Severní koruny, které se nachází mezi souhvězdími Pastýře a Herkula. Po dosažení maximální jasnosti by měla být viditelná pouhým okem několik dní a obyčejným dalekohledem něco málo přes týden.

Zdroj náhledové fotografie: se souhlasem NASA, zdroj: Science Alert, NASA

Total
0
Shares
6 komentářů
  1. Škoda, že zajímavý článek je poznamenán patrně nesmyslným překladem z angličtiny, v odstavci, kde se popisuje ta dvojice hvězd (třetí odstavec textu). Popis v češtině nedává smysl a je naprosto špatně. Kdo to neví, jak to ve skutečnosti je, bude zmaten.

  2. Bombastický titulek článku, naprosto nepravdivý. Prostě se mezi mnoha hvězdami na obloze objeví na nějaký čas jedna navíc, která bude svítit asi jako Polárka, takže nic moc. Corona Borealis je taková mistička na obloze, vytvořená asi ze 7 převážně slabých hvězdiček, jen jedna se velikostí blíží Polárce. U jedné z těch slabých na východní straně mističky se objeví navíc ještě jedna hvězda velikosti Polárky. Toť vše. Pro astronomy je to samozřejmě velmi zajímavý úkaz, ale většina lidí si toho nejspíš ani nevšimne.

  3. Nic nebude , je to jen naivní představa bez vědeckého výpočtu.Jistý je pouze výbuch rudého obra jako supernovy v řádu milionů let.Článek je neškodný fake.

  4. Proč by mne mělo zajímat něco, co se stalo před 3000 lety 3000 světelných let daleko?

  5. Prosím a kolikátého ten červený trpaslík bude?nemohla z toho článku vyčíst datum?prosím jestli byste to zaslali na email nebo aspoň odpovedeli

Comments are closed.