NASA, raketa

Na Mars za 30 dní: To není název nového filmu, ale ambiciózní plán NASA

  • Lidstvo se chystá kolonizovat Měsíc a Mars
  • NASA proto vyvíjí speciální raketu

Americký Úřad pro letectví a vesmír (NASA) pracuje na unikátní raketě, která by do budoucna mohla dopravit astronauty na Mars za výrazně kratší dobu, než je tomu u dosavadních systémů. Na projektu spolupracuje s experty ze společnosti Howe Industries.


Nepřehlédněte: Britové sestrojili skutečné létající kolo a naplnili sen Jana Tleskače


Na Mars a zpět za dva měsíce

NASA v současné době vyvíjí nový raketový systém, který by mohl vyřešit jednu z hlavních překážek, jež stojí v cestě vyslání lidí na Mars. Při využití současných technických prostředků by cesta na rudou planetu a zpět trvala téměř dva roky. Pro astronauty je tak dlouhý pobyt ve vesmíru spojen s velkými zdravotními riziky. Byli by vystaveni vysoké úrovni kosmického záření, škodlivým účinkům nulové gravitace a izolaci.

Největší hrozbu pro astronauty představuje kosmické záření. Podle NASA jsou lidé, kteří stráví ve vesmíru pouhých šest měsíců, vystaveni záření, jež odpovídá 1000 rentgenům hrudníku, což je vystavuje riziku vzniku rakoviny, poškození nervového systému, úbytku kostí a srdečních chorob. „Nejlepším způsobem, jak snížit vystavení radiaci, je zkrátit dobu cesty,“ uvedl pro Business Insider Troy Howe, prezident společnosti Howe Industries.

Mars
Zdroj: Aynur Zakirov / Pixabay

NASA vyvíjí revoluční raketu

Experti z jeho firmy spolupracují s NASA na vývoji rakety PPR (Pulsed Plasma Rocket), která by cestu na Mars a zpět zkrátila na pouhých 60 dní. PPR je pohonný systém, který využívá pulzy přehřáté plazmy k efektivnímu generování velkého tahu. V současné době se nachází ve druhé fázi vývoje. „PPR generuje tah 10 000 newtonů při specifickém impulsu 5 000 sekund. To znamená, že kosmická loď vybavená PPR s šesti astronauty na palubě by mohla letět rychlostí až 170 000 kilometrů za hodinu, vysvětlil Howe.

NASA financuje vývoj rakety v rámci programu NIAC (Innovative Advanced Concepts). Vzhledem k tomu, že NIAC hledá futuristická řešení, to také znamená, že vytvoření takové rakety je zatím hudbou budoucnosti, což naznačuje mimo jiné o skutečnost, že vesmírná agentura poskytla na její vývoj pouze 720 tisíc dolarů. To ovšem neznamená, že bychom na přelomové motory museli čekat desítky let, neboť v posledních letech došlo v této oblasti k výrazným pokrokům.

Zdroj náhledové fotografie: NASA, zdroj: Science Alert

Total
0
Shares