Obří oblouk

NASA našla největší nádrž vody ve vesmíru. 140bilionkrát překonává pozemské zásoby

  • NASA našla největší a nejvzdálenější zásobárnu vody ve vesmíru
  • Objev dokazuje, že přítomnost vodní páry není v kosmu ničím výjimečným

Američtí vědci z Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) objevili ve vesmíru obrovskou vodní plochu. Tento fascinující rezervoár obsahuje 140bilionkrát více vody, než kolik se jí nachází ve všech pozemských oceánech.


Nepřehlédněte: Umělé Slunce: Čína postavila vědecký zázrak. Lidstvo odemyká neomezený zdroj čisté energie


Největší zásobárna vody ve vesmíru

Lidstvo od nepaměti pátrá po jiném inteligentním životě ve vesmíru, obvykle s nevalným výsledkem. Ale nová studie NASA rozhodně stojí za pozornost. Vědci nedávno objevili velkou zásobárnu prastaré vody plující v hlubokém vesmíru, kterou postupně pohlcuje kvasar, typ černé díry obklopené extrémně svítivým a aktivním oblakem plynu a prachu. Tento výjimečný objev podporuje myšlenku, že voda existuje v kosmu od jeho nejranějších fází.

Kvasar APM 08279+5255 se nachází ve vzdálenosti 12 miliard světelných let, což není zrovna za rohem. „Prostředí kolem tohoto kvasaru je velmi unikátní v tom, že produkuje obrovskou masu vody,“ uvedl vědec NASA Matt Bradford v prohlášení. „Je to další důkaz toho, že voda je rozšířena v celém vesmíru, a to od jeho rané fáze existence.“

Voda
Zdroj: ronymichaud / Pixabay

Další úspěch NASA

Černé díry jsou pozůstatky masivních hvězd, které se zvětšily natolik, že explodovaly a zanechaly po sobě vyhořelá jádra. Ta se zhroutila sama do sebe a vytvořila hmotu tak hustou, že z ní kvůli silné gravitaci nemůže uniknout nic, dokonce ani světlo. Množství vody pozorované u vzdáleného kvasaru je extrémní – přesahuje 140bilionkrát celkové množství vody na Zemi.

Přelomový objev učinil Bradford se svými kolegy při studiu černé díry, která je 20miliardkrát hmotnější než Slunce a produkuje velké množství energie rovnající se výkonu tisíce bilionů Sluncí

Vodní pára doposud nebyla nikdy detekována v tak velké vzdálenosti. Voda je přítomna také v Mléčné dráze, ale její celkové množství je zde asi 4 000krát menší než v případě nalezené zásobárny. Většina vody v naší galaxii existuje v podobě ledu.

Zdroj náhledové fotografie: NASA, zdroj: NASA, giantfreakinrobot.com

Total
0
Shares
2 komentářů
  1. Na tak závažný objev jistě museli použít detektory z vychvalovaných F-35…

    1. Na tak sofistikovaný komentář jsi použil hlavu? Vlastní?

Comments are closed.