Meteor

Magická podívaná nad Českem: Noční oblohu rozzáří úžasný vesmírný jev. Budou „padat hvězdy“

  • Letní obloha si pro nás chystá další pozoruhodnou show
  • Vyvrcholí známý meteorický roj Perseidy

Již za několik týdnů rozzáří oblohu nad Českou republikou „padající hvězdy“, které budou snadno pozorovatelné pouhým okem. Ačkoli většina meteorů z nejznámějšího roje bude na obloze viditelná až kolem poloviny srpna, již nyní se objevují sporadicky. Jejich pozorování je vědeckou i společenskou událostí.


Nepřehlédněte: Sonda NASA je nejrychlejším lidmi vytvořeným objektem. Letos ze Slunce odebere vzorek


Na noční obloze uvidíme „padat hvězdy“

Každoročním vrcholem letní astronomické sezóny je průlet desítek až stovek jasných meteorů zemskou atmosférou. Perseidy, jak se jim přezdívá, padají z oblohy od druhé poloviny července do poloviny srpna.

Nejlépe však budou viditelné mezi 11. a 13. srpnem, kdy zemskou atmosférou proletí každou noc až 100 jasných meteorů. Astronomové říkají, že letošní rok bude pro pozorování Perseid velmi příznivý, protože je nebude rušit jasný měsíční svit.

V některých zemích chodí Perseidy pozorovat celé rodiny do přírody a pořádají noční pikniky. V Česku meteory pravidelně počítají profesionální i amatérští astronomové. 

Perseidy padají každoročně již stovky let. Nejinak tomu bylo i 10. srpna roku 258, kdy byl v Římě na příkaz císaře Valeriána upálen na hranici svatý Vavřinec. Perseidy, které té noci spadly, lidé považovali za ohnivé slzy mučedníka, který byl upálen. Od této události jsou lidově známé také jako „slzy svatého Vavřince“.

Nebe, hvězdy
Zdroj: Marcus Woodbridge / Unsplash

Letní rojení Perseid

První meteory z roje Perseid se začínají objevovat již koncem července. V nejlepším případě jich uvidíte jen několik za hodinu, ale jejich počet začne narůstat během druhého srpnového týdne. Poslední opozdilci Perseid mohou být zaznamenáni ještě 24. srpna.  

Perseidy jsou pozůstatkem rozpadlé komety 109P Swift-Tuttle, která se naposledy přiblížila ke Slunci v prosinci 1992. Svůj název dostaly podle souhvězdí Persea, odkud vylétají každý rok ve stejnou dobu. 

V době maxima lze pozorovat až 100 meteorů za hodinu. Koncem července lze kromě počínajících Perseid pozorovat také meteory z roje Akvarid. Mezi nejpočetnější roje patří také Drakonidy a Leonidy, které na podzim nabízejí i 200 nebeských záblesků za hodinu.

Zdroj náhledové fotografie: BlueSkyDiver / Pixabay, zdroj: The Space

Total
0
Shares