Země, planeta

Připomínají mimozemskou invazi: Astronaut NASA vyfotil vysoko nad povrchem Země rudého skřítka

  • Nadoblačné blesky pozorují piloti již desítky let, ale poprvé byly vyfotografovány až v červenci 1989
  • Z povrchu jsou vidět jen zřídka, což je pravděpodobně i lepší vzhledem k iluzi, kterou vytvářejí

Vesmír je pro astronauta fascinující místo, zvlášť když vidíte věci, které vypadají jako z nějakého sci-fi filmu. A když jeden z členů Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) pořídil snímek zářících červených světel v zemské atmosféře, byl právem překvapen.


Nepřehlédněte: Českem se šíří falešná klikací brigáda. Experti varují před mimořádně nebezpečným podvodem


Vyfotil rudého skřítka

Astronaut NASA Matthew Dominick pořídil spektakulární snímek nadoblačného blesku, vzácného typu elektrického výboje, který je ze zemského povrchu vidět jen výjimečně. Podle Národního úřadu pro letectví a vesmír byla velkolepá světelná show vyfotografována 3. června, když Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) prolétala nad bouřkami u pobřeží Jižní Afriky.

Nadoblačné blesky (také rudé skřítky nebo červené přízraky, angl. sprite) pozorují piloti již desítky let, ale poprvé byly vyfotografovány až v červenci roku 1989. Z povrchu jsou vidět jen zřídka, což je pravděpodobně i lepší vzhledem k iluzi, kterou vytvářejí – že jde o invazi mimozemšťanů.

Červená barva rudých skřítků je způsobena interakcí dusíku v atmosféře s elektrickým nábojem, který je přítomen například v bleskových bouřích. Když se dusík setká s elektrickým nábojem, červené zazáří.

Vědci je pozorovali i nad Jupiterem

Studie naznačují, že nadoblačné blesky také souvisejí s gravitačními vlnami, drobnými vlnkami v samotné struktuře časoprostoru, jež vznikají při prudkých kosmických událostech, ačkoli povaha této souvislosti nebyla zatím zcela objasněna.

Rudé skřítky lze za vhodných podmínek občas spatřit i ze zemského povrchu, i když nejsou vždy viditelné, protože se nacházejí vysoko v zemské atmosféře. Nejlépe jsou vidět z letadel ve velkých výškách nebo ještě lépe z objektu na nízké oběžné dráze Země, jako je ISS. Tyto jevy trvají jen zlomek sekundy, takže je pro astronauty snazší zachytit je na kameru pomocí dlouhých expozic.

Země není jedinou planetou, kde se přechodné světelné jevy (Transient Luminous Event, TLE) vyskytují. Astronomové pozorovali elektrické výboje podobné bleskům také na Jupiteru. V horních vrstvách atmosféry této planety je však na rozdíl od dusíku hojně zastoupen vodík, takže mají spíše modrou než červenou barvu.

Zdroj náhledové fotografie: vector_corp / Freepik, zdroj: IFLScience, NASA

Total
0
Shares